A kínai állam árulhatja az ujgurok szerveit a feketepiacon

Ismét felmerült annak a gyanúja, hogy a kínai állam a kisebbségi ujgurok szerveit értékesíti a feketepiacon, amiből jelentős bevételre tesz szert az állam.

2021. október 31., 08:12

Szerző:

Ismét reflektorfénybe került a kínai kormány által az ujgurok és más etnikai és vallási kisebbségek ellen az ország Hszincsiang régiójában állítólag elkövetett emberi jogi visszaélések sorozata. Egy jelentés azt állította, hogy Peking dollármilliárdokat keres a feketepiacon azzal, hogy erőszakkal begyűjti a kiszolgáltatott kisebbségek szerveit – ez a riasztó állítás, amely, ha igaznak bizonyul, várhatóan a nemzetközi közösség cselekvésére szólítaná fel – írja a Hindustan Times nyomán a Napi.hu.

Az ANI hírügynökség szerint az állítólagos ujgur visszaélésekről szóló friss jelentés az ausztráliai Melbourne-ben megjelenő Herald Sun című reggeli bulvárlapban jelent meg. Az ügynökség szerint a jelentés számos hátborzongató részletet tartalmaz arról, hogy egy "egészséges májért körülbelül 160 ezer dollárt" kapnak a feketepiaci szervboltokban, és hogy ez a kereskedelem "legalább 1 milliárd dolláros" éves forgalmat hoz Kínának.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az ujgur közösség egy tagja molinót tart a feje fölé egy tüntetésen Londonban, 2021. április 22-én. Fotó: AFP | Justin Tallis)