A kazah elnök Oroszország segítségét kérte a tüntetőkkel szemben

A felkelés hatodik napja tart a korábbi fővárosban, ami már 20 ember életét követelte. 

2022. január 6., 15:13

Szerző:

A lázadás vasárnap az üzemanyagárak emelkedése elleni tiltakozásként kezdődött, majd a kazah elit elleni támadássá szélesedett – írja a The New York Times.

Egy orosz vezetésű katonai szövetség szerdán közölte, hogy a kazah elnök meghívására békefenntartó erőket küld.

A tüntetők megrohamozták a kormányépületeket, a televízióállomásokat, és több száz üzletet. Szerdán az elnök bejelentette, hogy az egész kormányt elbocsátja, és új parlamenti választásokat ír elő. A tüntetők további elégedetlenségüket kifejezve, elfoglalták az ország fő repülőterének irányítását. 

A tüntetők az elnöki kinevezések helyett a regionális vezetők közvetlen megválasztását követelik, lényegében azoknak az erőknek a leváltását követelve, amelyek érdemi ellenállás nélkül irányították az országot, mióta az 1991-ben elnyerte függetlenségét a Szovjetuniótól.

Kazahsztánt eddig a stabilitás pillérének tekintették egy instabil régióban, bár ennek ára egy elnyomó kormány volt. 

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete a NATO orosz változata. A jelenlegi elnök, az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan azt mondta, hogy a csapatok csak „korlátozott ideig” állomásoznak ott. Oroszország azonban hírhedt arról, hogy békefenntartó misszió ürügyén csapatokat küld oda, amelyek aztán állandó jelenlétre rendezkednek be.

Kazahsztánban az év elején a kormány felszabadította az árkontroll alól az LPG árát, ami azonnal csaknem a duplájára, 120 tengére (30 cent) ugrott literenként, ami országos tiltakozó megmozdulásokhoz vezetett. A tüntetések csütörtökre virradóan tetőztek. A kormány közben visszavezette 180 napra az üzemanyag árplafont.

(Kiemelt képünk: A tüntetők összecsapnak a kazah biztonsági erőkkel egy tüntetésen az ország legnagyobb városában, Almatiban. Fotó: Alexander PLATONOV / AFPTV / AFP)