A kansasi szavazók többsége kiállt az abortuszjog mellett

Az egyesült államokbeli Kansas államban a szavazók többsége kiállt az abortuszjog alkotmányos védelme mellett kedden, jelentette a Reuters hírügynökség.

2022. augusztus 3., 09:32

Szerző:

Ez volt az első alkalom, hogy az egyik egy amerikai államban népszavazást tartottak a kérdésben, amióta az amerikai legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét.

 A keddi szavazás nyomán Kansas republikánus többségű törvényhozása nem korlátozhatja az abortuszjogot az államban. Elemzők ezzel ellentétes eredményt vártak, mert a republikánus szavazók általában nagyobb számban jelennek meg a voksolásokon, mint a demokraták és a függetlenek. Azonban kedden a részvételi arány jóval nagyobb volt a vártnál.
 

Eddig a voksok 98 százalékát összesítették, és az eredmény alapján a szavazók 59 százaléka támogatta az abortuszjog megőrzését, míg 41 százalék inkább eltávolította volna a kansasi alkotmányból

– tájékoztatott az Edison Research közvélemény-kutató intézet. Joe Biden amerikai elnök üdvözölte az eredményt. Biden közleményében rámutatott: a szavazás egyértelművé tette, hogy az amerikaiak többsége támogatja a nők jogát az abortuszhoz, illetve az egészségükkel kapcsolatos döntések meghozásához.

Kansasben - bizonyos korlátok mellett - a várandósság 22. hetéig engedélyezett a terhességmegszakítás. A beavatkozást minden esetben legalább 24 órás várakozási időszak előzi meg, és kiskorú pácienseknél szülői beleegyezéshez is kötik.mA szövetségi legfelsőbb bíróság júniusi döntése óta sokan utaznak Kansasbe Texasból, Oklahomából, Missouriból és más államokból, ahol szinte teljesen betiltották az abortuszt. Egy wichitai abortuszklinika szóvivője elmondta: pácienseik hatvan százaléka más államból érkezik.
 

Ősszel több hasonló szavazás várható egyebek között Kentuckyban, Kaliforniában, Vermontban és valószínűleg Michiganben is.

(Kiemelt kép: Abortuszellenes tüntetők ünnepelnek a Legfelsőbb Bíróság előtt Washingtonban 2022. június 24-én, amikor bejelentik, hogy a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Roe kontra Wade ítéletet. Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.