A járvány miatt kiterjesztik a rendkívüli állapotot az olimpiára készülő Japánban

A kormányfő szerint az esetek növekvő száma ellenére lehetséges, hogy biztonságban megrendezzék a játékokat.

2021. május 14., 16:55

Szerző:

A japán kormány további három prefektúrára, Hokkaidóra, Okajamára és Hirosimára kiterjeszti a járvány miatti rendkívüli állapotot, mivel az országban terjed a koronavírus – jelentette be Szuga Josihide japán miniszterelnök pénteken.

A kormányfő szerint az esetek növekvő száma ellenére lehetséges, hogy biztonságban megrendezzék a nyári olimpiai és paralimpiai játékokat. Úgy véli, hogy a megoldás a japánok és az eseményre érkező külföldiek egymástól való elszigetelése lehetne.

„Biztosítani fogjuk a megfelelő vírusellenes óvintézkedések életbe léptetését annak érdekében, hogy a sportolóknak és a személyzetnek ne kelljen aggódnia" – hangsúlyozta. „A japánok életét és egészségét védő, átfogó intézkedésekkel úgy vélem, lehetséges biztonságban megrendezni a játékokat" – tette hozzá.

Szuga megjegyezte: a szakértői vélemények ellenére nem fontolgatja, hogy kiterjessze a rendkívüli állapotot az egész országra, inkább célzott és korlátozott lépésekkel igyekszik kordában tartani a járványt.

Nisimura Jaszutosi, a koronavírus-járvány kezeléséért felelős miniszter közölte, hogy a kormány mellett működő szakértői testület által már jóváhagyott korlátozásokat várhatóan vasárnap vezetik be, és május végéig lesznek érvényben.

Az észak-japán Hokkaidóban csütörtökön minden eddiginél több, 712 új fertőzöttet regisztráltak, a nyugati Hirosimában pedig szerdán volt rekord, 219 új esetet jelentettek. A fertőzöttek számának megugrása miatt ebben a két prefektúrában lemondták a futást az olimpiai lánggal, jóllehet a hokkaidói stafétában vasárnap részt vett volna Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is. Bach útját hétfőn elhalasztották, miután a kormány kiterjesztette május végéig a rendkívüli állapotot Tokióra és három másik prefektúrára, illetve két régióra.

Így vasárnaptól már összesen kilenc japán prefektúrában – köztük Tokióban és Oszakában – lesz érvényben a rendkívüli állapot, alig több mint két hónappal a július 23-án kezdődő olimpia előtt.

Az éttermeknek és bároknak tilos alkoholt kiszolgálniuk, és este 8-kor be kell zárniuk. A rendelkezés megsértése esetén akár 300 000 jen (825 ezer forint) bírság is kiszabható. A vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy ideiglenesen zárjanak be, vagy rövidítsék le a munkaidőt, az alkalmazottak pedig lehetőleg otthonról dolgozzanak. A koncerteket és sporteseményeket legfeljebb ötezer résztvevővel vagy a létesítmény kapacitásának legfeljebb felének kihasználásával tarthatják meg.

A 126 milliós szigetországban eddig a lakosság alig három százalékát oltották be koronavírus ellen, a legfejlettebb (OECD-) országok közül arányaiban a legkevesebbet.

Az elmúlt napokban megugrott a fertőzöttek száma, csütörtökön már harmadik napja hatezernél több új esetet regisztráltak. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint Japánban a járvány kezdete óta 667 330 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, és 11 250-en haltak bele a vírus okozta Covid-19-be.

(Kiemelt kép: Védőmaszkos férfi megy a tokiói nyári olimpiát hirdető plakát előtt a japán fővárosban Fotó: MTI I AP I Eugene Hoshiko)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.