Tényleg az euró bevezetése miatt mondott le a horvát pénzügyminiszter?

Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter szerint most jött el az ideje annak, hogy visszavonuljon a politikától, miután az államháztartás terén az összes legfontosabb cél megvalósult. Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt, egy nappal azután, hogy hivatalosan is benyújtotta lemondását.

2022. július 7., 19:00

Szerző:

Úgy véli: azzal, hogy az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa a jövő héten jóváhagyja Horvátország csatlakozást az euróövezethez, az ő feladatai is véget értek a kormányban. „Az eredmények kézzelfoghatók, a kitűzött célokat sikerült elérni” – hangsúlyozta Maric.

„Amit érzek, az az elégedettség, a kiteljesedés és a büszkeség érzése, hogy tagja lehettem annak a csapatnak, amely mindezt az évek során megvalósította”

– mondta a pénzügyminiszter. De hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy politikusként folytassa, ezért más vizekre evez.
Kiemelte, hogy minden nehézség ellenére Horvátország minden eddiginél jobban teljesít gazdasági és pénzügyi fronton, és sokkal jobban ellenáll a válságoknak, mint korábban.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy merre veszi az irányt, azt mondta: jelen pillanatban nincs munkamegállapodása sem horvát, sem európai intézménnyel vagy céggel. Úgy vélte, a legjobb években van, még számos területen ki tudja magát próbálni, de most a családja van az első helyen. A miniszter megköszönte a kormánynak, Tihomir Oreskovic volt és Andrej Plenkovic jelenlegi kormányfőnek a támogatást, valamint méltatta utódját, Marko Primoracot, aki szerinte jó szakember, és biztosan meg fogja állni a helyét.

(Kiemelt képünk: Zdravko Maric, horvát pénzügyminiszter Brüsszelben, 2021. december 7-én. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.