Letartóztatási parancsot adtak ki ellenzékiek ellen

Először tartanak választást az új, demokráciakorlátozó szabályok szerint.

2021. december 18., 10:49

Szerző:

A hongkongi hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki öt külföldön élő ellenzékire, akit azzal vádolnak, hogy bojkottra buzdította a szavazópolgárokat a vasárnapi törvényhozói tanácsi választásokon, amelyeket először rendeznek meg az új, demokráciakorlátozó szabályok szerint.

Azzal vádolják például a Nagy-Britanniában élő Nathan Law aktivistát, hogy egy december eleji videókonferencián azt mondta: a szavazópolgárok úgy tiltakozhatnak hatékonyan az új választási szabályok miatt, ha nem mennek el voksolni, esetleg üres vagy érvénytelen cédulát dobnak az urnába. A másik négy érintett, Sunny Cheung, Timothy Lee, Carmen Lau és Kawai Lee, aki csütörtökön a közösségi médiában tartott előadást a választási bojkott módjairól.

Az ilyen választói viselkedés még nem törvényellenes Hongkongban, de a buzdítás igen, akár három évi börtönnel és 200 ezer hongkongi dollár (8,2 millió forint) pénzbüntetéssel is sújtható. Ilyen bűncselekmény gyanújával már tíz embert tartóztattak le a különleges közigazgatású kínai övezetben.

December elején a hongkongi hatóságok még a The Wall Street Journal című amerikai napilapot is figyelmeztették, amiért kritikus vezércikket közölt a választásokról. A lap nemsokkal korábban azt írta: az üresen beadott szavazócédula lehet "a hongkongiak egyik utolsó eszköze politikai véleményük kifejezésére".

A pekingi kormány az év elején vezette be az új választási szabályokat Hongkongban. Ennek alapján minden közhivatalt viselő személyt kötelezően átvilágítanak, hogy megállapítsák politikai megbízhatóságát, illetve kiderítsék, veszélyt jelent-e a nemzetbiztonságra. A reform keretében egyúttal negyedére csökkentették a törvényhozó tanács közvetlenül a lakosság által megválasztott tagjainak számát. A többieket egy választási bizottság nevezi ki.

(Kiemelt kép:  Hongkong, 2021. december 17. Jelölteket ábrázoló molinók egy hongkongi utcán három nappal a törvényhozó tanács tagjainak megválasztása előtt, 2021. december 16-án. MTI/AP/Kin Cheung)