A holland önkormányzatok harmada évek óta nem fogad be menedékkérőket

A holland önkormányzatok csaknem egyharmada – a 342-ből 111 – az elmúlt 12 évben egyetlen menedékkérőt sem fogadott be – írta hétfőn az RTV Noord hírportál a holland menekültügyi ügynökség (COA) által közzétett adatokra hivatkozva.

2024. január 15., 16:19

Szerző:

A holland parlament felsőháza hétfőn vitatja meg az úgynevezett elosztási törvényt, amellyel a kormány arra kötelezheti az önkormányzatokat, hogy méretük, népességük és anyagi helyzetük alapján fogadjanak be menedékkérőket. A holland kormány folyamatos válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem sikerül elengedő férőhelyet biztosítania az országba áramló menekülteknek.

A férőhelyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki menekültszállásokon, különösen a Ter Apel-i regisztrációs központban, az ország legnagyobb befogadócentrumában.

A COA adatai szerint Groningen és Drenthe tartomány helyezte el eddig a legnagyobb számban a menedékkérőket, míg az ország többi részén az önkormányzatok nagy része vonakodik a menekültek befogadásától, vagy szinte csak ukrajnai menekülteket szállásolnak el.

A menedékkérők önkormányzatonkénti elosztásáról szóló jogszabályt Eric van der Burg, az ügyvivő kormányt alkotó egyik párt, a Szabaddemokrata Néppárt menekültügyi minisztere dolgozta ki, két évvel ezelőtt. A parlament alsóháza a tavalyi vita során szűk többséggel megszavazta a tervezetet, de a parlamenti választások óta nincs többség a törvényjavaslat mellett. A holland önkormányzatok szövetsége, és a gyermekjogi ombudsman is sürgette a javaslat szenátusi elfogadását.

A holland bevándorlási hivatal tavaly novemberi becslései szerint idén a menedékkérelmek száma elérheti akár a 76 ezret is, holott a hatóságok évente nem több mint 47 ezer kérelmet tudnak feldolgozni. Idén eddig közel 10 ezer tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültnek találtak otthont az állami menekültközpontokon kívül, azonban jelenleg további 22 ezer vár megfelelő lakhatásra. A hivatal számításai szerint 2025 elejére 96 ezer befogadóhelyre lesz szükség. 

(Kiemelt kép: Emberek tüntetnek a bevándorlók és menekültek jogaiért a hollandiai Damquare Amszterdamban 2023. június 18-án. Fotó: Oscar Brak / NurPhoto / AFP)

 

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.