A halálra ítélt iráni mesterkém is közreműködhetett az ország legjelentősebb atomtudósának meggyilkolásában

Ali Reza Akbari egykori miniszterhelyettesnek is köze lehetett Irán legjelentősebb atomtudósa, Mohszen Fahrizade 2020-as meggyilkolásához.

2023. január 12., 15:50

Szerző:

Az Iránban halálra ítélt mesterkémnek, Ali Reza Akbari egykori miniszterhelyettesnek köze volt az ország legjelentősebb atomtudósa, Mohszen Fahrizade 2020-as meggyilkolásához – állítják egy videofelvételen, amelyet az IRNA hivatalos iráni hírügynökség mutatott be csütörtökön. 

Akbari 2001-ig a védelmi tárcánál volt miniszterhelyettes, és közeli szövetségese volt Ali Samhaninak, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkárának. A szerdán ismertetett legfelsőbb bírósági jogerős ítélete szerint „a brit hírszerzés egyik legfontosabb ügynöke volt”, számos államtitkot árult el megbízóinak. Akbari brit-iráni kettős állampolgár.

Nagy-Britannia politikailag motiváltnak nevezte Akbari elítélését, és követeli azonnali szabadon engedését.

A brit székhelyű Amwaj Media hírportál szerdán azt írta: Teheránban az utóbbi napokban sok találgatás volt egy őrizetbe vett politikus személyazonosságát illetően, akit mesterkémként lepleztek le. Az ügy mögött hatalmi belharc is állhat, ugyanis amellett, hogy Akbari miniszterhelyettes volt valamikor, az utóbbi időben szoros kapcsolatban állt olyan politikusokkal, akik a szeptember óta tartó országos tüntetéshullám során a megbékélést és a közvetítést szorgalmazták – tette hozzá a hírportál.

A Tasznim iráni hírügynökség tudomása szerint azzal leplezték le Akbarit, hogy hamis információkat továbbítottak neki. A férfi kémtevékenysége keretében állítólag a nukleáris tárgyalásokkal kapcsolatos értesüléseket is megosztott brit megbízóival Mohammed Hatami mérsékelt iráni elnök 1997 és 2005 közötti hivatali ideje alatt.

Mohszen Fahrizade atomtudóst Teherán közelében gyilkolták meg. A nyugati hírszerzés őt tekintette a titkos iráni atomfegyverprogram atyjának, amelynek Teherán még a létezését is mindig tagadta.

(Fotó: Khabar Online / AFP)