A gyártó két Reaper drónt küldene Ukrajnának kevesebb, mint egy maréknyi dollárért

Már csak az Egyesült Államok kormányának engedélye szükséges hozzá.

2023. február 2., 15:18

Szerző:

A kaliforniai székhelyű dróngyártó, a General Atomics felajánlotta, hogy két Reaper drónt küld Ukrajnának mindössze 1dollárért, miközben várja az Egyesült Államok kormányának jóváhagyását – közölte szerdán a cég vezérigazgatója.

Kijevnek a remek kondíciók ellenére is 10 millió dollárt kellene költenie a drónok szállítására, valamint évente 8 millió dollárt karbantartásra – írja a Politico. Annak ellenére, hogy a General Atomics felajánlotta a két drónt, „korlátozott lehetőségei vannak egy amerikai védelmi vállalatnak egy ilyen helyzetben” – mondta Linden Blue vezérigazgató.

„A mi szempontjaink szerint már rég elmúlt az ideje annak, hogy az ukrán erőket a háború megnyeréséhez szükséges információkkal segítsük" – tette hozzá. A vezérigazgató nem tetszését fejezte ki amiatt, hogy az Egyesül Államok kormány nem adta meg a drónok küldéséhez szükséges engedélyt, miközben a légierő már korábban jóváhagyta a vállalat felajánlását. 

A Pentagon szóvivője egyelőre nem kommentálta a vállalat vezetőjének nyilatkozatát, annak ellenére, hogy a General Atomics, Washington, illetve Kijev között hónapok óta zajlanak tárgyalások a kérdésben. Ukrajna felajánlotta Washingtonnak, hogy a Reaper drónokkal gyűjtött információkat megosztja az amerikai féllel.  

(Fotó: William ROSADO / US AIR FORCE / AFP)