A gyarmatosítók által elrabolt műtárgyak kerültek vissza Afrikába

A gyarmatosítók rengeteg műtárgyat hoztak el a 19. században Afrikából

2021. október 27., 21:14

Szerző:

A Cambridge-i Egyetem visszaadta Nigériának azt a bronz kakasszobrot, amelyet a 19. században vittek magukkal az egykori Benini Királyságból a brit gyarmati haderők, több száz más műkinccsel együtt – írja az MTI.

A bronzszobor 1897-ben a Benini Királyság székhelyéről, a mai nigériai Beninvárosból került az Egyesült Királyságba, majd 1905-ben az egyetem egyik diákjának az édesapja adományozta a cambridge-i Jesus College-nak. Az intézmény 2019-ben jelentette be, hogy visszaadja Nigériának az ereklyét.

A szobor átadása fontos mérföldkő az afrikai országok által évek óta vívott harcban, amelynek célja, hogy visszaszerezzék a gyarmatosítók által elkobzott kincseiket.

„Ezt meg kellett tenni a műkincs egyedülálló öröksége és történelme iránti tiszteletből”

– mondta Sonita Alleyne, a Jesus College vezetője, mielőtt átadta a bronzkakast a nigériai küldöttségnek.

Francia művészettörténészek becslése szerint Afrika kulturális örökségének körülbelül 90 százaléka Európában van. A tárgyakat 1892-ben lopták el a Dahomey Királyságból. Az 1960-ban függetlenné vált nyugat-afrikai ország összesen ötezer tárgyat követel vissza Franciaországtól.

Macron hangsúlyozta: a tárgyak visszaadása

„nem a kulturális javak újranacionalizálása, hanem az egyetemesség megteremtése, a kulturális javakhoz való hozzáférés biztosítása”.

Úgy vélte, hogy a külföldi tárgyakat nem szabad egyszerűen eltávolítani Franciaországból. Elengedhetetlen az afrikai partnerekkel való együttműködés – mondta.

A tárgyak visszaszolgáltatásának részeként hét héten belül Macron fogadja a benini elnököt, Patrice Talont. Beninben új múzeumot hoznak létre a visszatérő műkincsek számára Franciaország anyagi támogatásával. Párizs tavaly arra tett ígéretet, hogy 35 millió euróval támogatja az abomeyi múzeumot.

(Kiemelt kép: A bronzkakas visszaadása Sonita Alleyne(b), a Jesus College vezetője és Abba Isa Tijani(j) a nigériai múzeumok nemzeti bizottságának vezetője Handout / University of Cambridge / AFP)