A Fülöp-szigetek nem akar háborúzni

A Fülöp-szigeteken lévő, az amerikai katonák által is használt támaszpontokat semmilyen támadó műveletre nem veszik igénybe, a bázisok használatáról szóló megállapodás csak védelmi célokat szolgál – szögezte le hétfőn a Fülöp-szigeteki elnök.

2023. április 10., 15:38

Szerző:

A Fülöp-szigetek a múlt héten jelentette be annak a négy új amerikai katonai támaszpontnak a helyszínét a szigetországban – egyebek között a Tajvani-szoros közelében –, ahol rotációs rendszerben, határozatlan ideig amerikai erők állomásoznak majd.

„Ha senki nem támad ránk, akkor az aggodalmak feleslegesek, mert mi nem akarunk harcolni”

– jelentette ki ifjabb Ferdinand Marcos.  

A bejelentés ellen Peking azonnal tiltakozott, azt vetve Manila és Washington szemére, hogy a lépéssel csak növelik a térségben lévő feszültséget. Kína manilai nagykövetsége emellett arra figyelmeztetett: a Fülöp-szigeteki és az amerikai kormányzat biztonsági együttműködése „végül mélységes geopolitikai viszálykodásba fogja rántani a Fülöp-szigeteket, és az ország gazdasági fejlődése fogja megsínyleni a következményeket”. 

Április 11-én az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek megkezdik nagyszabású, Balikatan nevű tengeri hadgyakorlatukat, a manőverben Japán megfigyelőként vesz részt. 

Az április 28-ig tartó hadgyakorlat a két ország eddigi legnagyobb közös művelete lesz.

(Kiemelt képünk: Amerikai haditengerészek a USS America (LHA-6) amerikai helikopterhordozó hadihajó fedélzetén, a manilai kikötőben 2023. március 21-én. A Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok védelmi együttműködési megállapodásának (EDCA) értelmében az amerikai hadsereg további négy támaszpontot használhat az ázsiai szigetországban. MTI/EPA/Francis R. Malasig)