A Ford is távozik Oroszországból

Tavaly még 20 ezer járművet értékesítettek Oroszországban. Azért hagyott egy kiskaput a visszatérésre a Ford.

2022. október 26., 20:14

Szerző:

A Ford szerdán közölte, hogy elhagyja Oroszországot, az amerikai cég a legújabb autógyártó, amely az ukrajnai orosz inváziót követően távozik – írja a Reuters alapján a Hvg.hu.

Fél lábbal azért még maradnak

A Ford bejelentette azt is, hogy véglegesítette az oroszországi Sollers Ford vegyesvállalatban lévő 49 százalékos részesedésének eladásáról szóló megállapodást. Az amerikai autógyártó idén 122 millió dolláros értékvesztést könyvelt el az oroszországi tevékenységének felfüggesztése miatt. „A Ford-részvényeket névértéken átruházzák a közös vállalatra” – közölte a cég, hozzátéve, hogy fenntartja az opciót, hogy 5 éven belül visszavásárolja azokat, „amennyiben a globális helyzet megváltozik”.

Elemzői becslések szerint a Ford 2021-ben mintegy 20 ezer járművet értékesített Oroszországban. Márciusban bejelentette oroszországi működésének felfüggesztését.

Már jóval a háború előtt leépítésbe fogott a cég

A Ford 2019-ben közölte, hogy a közös vállalat bezár két összeszerelő üzemet és egy motorgyárat Oroszországban, és kilép az ország személygépkocsi-piacáról. A Ford 2019-ben átszervezte oroszországi befektetését, és átadta a vállalat irányítását a Sollersnek.

A Ford számtalan amerikai nagyvállalatot követ az Oroszországból való kivonulással, miután a nyugati országok szankciókat vezettek be Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt, ami szinte lehetetlenné tette a gyártók számára az ottani üzleti tevékenységet.

(Kiemelt kép: Az Egyesült Államok nemzeti lobogója lobog az Amerikai Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének épületén 2018. április 2-án. Fotó: VASILY MAXIMOV / AFP)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.