A finn konzervatív párt is megszakítaná az együttműködést a Fidesszel, kizárná Orbán Viktor alakulatát az Európai Néppártból

2018. június 9., 11:14

Szerző:

Sirpa Pietikäinen EP-képviselő javaslatára a finn Nemzeti Koalíció Pártja (KOK) arra készül, hogy megszakítja az együttműködést a Fidesszel az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt – hívja fel a figyelmet a Párbeszéd egy lapunkhoz is eljuttatott szombati közleményben.

Az EP-képviselő – írja a Helsingin Sanomat – a párt Turkuban tartott kongresszusán úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz elérte azt a határt, amelynél nincs tovább, ezért ki kell zárni az európai pártcsaládból, az Európai Néppártból. A Fidesz bűneként rótta fel a mindenfajta szolidaritást elutasító menekültpolitikát, a civil szervezetek elleni fellépést és a jogállam leépítését célzó intézkedéseket. – Észre kell vennünk, hogy mi történik, és hogy hova tartunk. A KOK-nak el kell gondolkodnia, hogy mit kezdjen a Fidesszel és hogy a Fidesz valóban ehhez a csoporthoz (az EPP-hez – a szerk.) tartozik-e – idézte a Helsingin Sanomat a politikus asszonyt.

Korábban a KOK más politikusai is kritizálták Orbán Viktor pártját. Egyikük, Henna Virkkunen EP-képviselő, volat önkormányzati miniszter áprilisban a Helsingin Sanomatnak azt mondta, a Fidesznek már évek óta nincs helye az Európai Néppártban.

Orbán Viktpr és az Európai Néppárt Máltán rendezett tavalyi kongresszusán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A német CDU és a holland CDA után a KOK már a harmadik olyan konzervatív párt, amely éppen kormányon van és a nyilvánosság előtt ad hangot a fenntartásainak a Fidesszel szemben. Angela Merkel pártja nemrég jelezte, hogy szeretné, ha az Orbán-kormány biztosítaná a lehetőséget az CEU folyamatos budapesti működéséhez, a Stop Soros elfogadásakor pedig figyelembe venné a Velencei Bizottság ajánlásait – ellenkező esetben a Fidesz körül gyorsan el fog fogyni a levegő –, a Hollandiában hatalmon lévő CDA pedig  indítványt fogadott el arról, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban.