Újabb lépés a sajtószabadság ellen: a fehérorosz legfelsőbb bíróság beszántotta az újságíró szövetséget

Az igazságügyi minisztérium kérésére számolták fel az újságírókat tömörítő szervezetet. 

2021. augusztus 29., 20:53

Szerző:

Feloszlatták a Fehérorosz Újságírók Szövetségét. A döntést az igazságügyi minisztérium indítványozta. Az ország legfelsőbb bírósága pedig a minisztérium beterjesztése szerint járt el. A media1.hu információi szerint az újságíró-szövetség ellenvéleményének nem adott helyt a bíróság. Az újságírók jog képviselőjét pedig úgy állították be, mint aki teljesen helytelenül értelmezi az ország jogszabályait. 

Az újságíró szövetség elnöke Andrej Basztunyec azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy folytatják a munkát a bíróság döntése ellenére. Az igazságügyi minisztérium még június 9-én kezdte vizsgálni az újságíró szövetség ügyét. A hatóságok a szervezet irodáját átkutatták, több ezer oldalnyi dokumentumát átvizsgálták. Ezzel párhuzamosan zárolták a szervezet számláját és az irodájukat is bezárták. 

Fehéroroszországban a belpolitikai válság miatt újságírók tucatjait börtönözték be az elmúlt időszakban. A Belapan nevű hírügynökség számos tagja ellen például adócsalás miatt indult vizsgálat. A vád többek közt az is a fehérorosz újságírókkal szemben, hogy anyagilag is támogatják a kormányellenes tüntetéseket. A hatóságok azzal címszóval indítanak civil szervezetekkel szemben is eljárást, hogy titokban külföldről pénzelik őket. 

A Fehérorosz Újságírók Szövetsége még 1995 őszén alakult. Céljuk a sajtómunkások jogvédelme volt. A szervezet 1300 tagot számlált és tagja volt a nemzetközi újságírók szövetségének is. 

 

 

(Kiemelt kép: A Belorusz Távirati Ügynökség (BelTA) által közreadott képen Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztője sajtótájékoztatót tart a minszki nemzetközi sajtóközpontban 2021. június 14-én.
Fotó: Ramil Naszibulin/MTI)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.