Újabb lépés a sajtószabadság ellen: a fehérorosz legfelsőbb bíróság beszántotta az újságíró szövetséget

Az igazságügyi minisztérium kérésére számolták fel az újságírókat tömörítő szervezetet. 

2021. augusztus 29., 20:53

Szerző:

Feloszlatták a Fehérorosz Újságírók Szövetségét. A döntést az igazságügyi minisztérium indítványozta. Az ország legfelsőbb bírósága pedig a minisztérium beterjesztése szerint járt el. A media1.hu információi szerint az újságíró-szövetség ellenvéleményének nem adott helyt a bíróság. Az újságírók jog képviselőjét pedig úgy állították be, mint aki teljesen helytelenül értelmezi az ország jogszabályait. 

Az újságíró szövetség elnöke Andrej Basztunyec azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy folytatják a munkát a bíróság döntése ellenére. Az igazságügyi minisztérium még június 9-én kezdte vizsgálni az újságíró szövetség ügyét. A hatóságok a szervezet irodáját átkutatták, több ezer oldalnyi dokumentumát átvizsgálták. Ezzel párhuzamosan zárolták a szervezet számláját és az irodájukat is bezárták. 

Fehéroroszországban a belpolitikai válság miatt újságírók tucatjait börtönözték be az elmúlt időszakban. A Belapan nevű hírügynökség számos tagja ellen például adócsalás miatt indult vizsgálat. A vád többek közt az is a fehérorosz újságírókkal szemben, hogy anyagilag is támogatják a kormányellenes tüntetéseket. A hatóságok azzal címszóval indítanak civil szervezetekkel szemben is eljárást, hogy titokban külföldről pénzelik őket. 

A Fehérorosz Újságírók Szövetsége még 1995 őszén alakult. Céljuk a sajtómunkások jogvédelme volt. A szervezet 1300 tagot számlált és tagja volt a nemzetközi újságírók szövetségének is. 

 

 

(Kiemelt kép: A Belorusz Távirati Ügynökség (BelTA) által közreadott képen Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztője sajtótájékoztatót tart a minszki nemzetközi sajtóközpontban 2021. június 14-én.
Fotó: Ramil Naszibulin/MTI)