A fehérorosz hatóságok attrakcióként mutogatták a letartóztatott újságírót, aki nem tűnt túl hitelesnek

Egy nemzetközi sajtókonferenciára cibálták el Raman Prataszevicset, akiről korábban elterjedt, hogy megkínozták és megverték az őrizetben.

2021. június 14., 17:56

Szerző:

Megjelent hétfőn a fehérorosz külügyminisztérium sajtótájékoztatóján a májusban őrizetbe vett Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, és a sajtó jelen lévő képviselőinek azt mondta, hogy jól érzi magát, senki se bántalmazta – erről számolt be a rigai székhelyű, orosz nyelvű Meduza hírportál.

A Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztője az újságírói kérdésekre, hogy bántották-e és kínozták-e az előzetes őrizetben, azt válaszolta, hogy ”kitűnően érzi magát, nagyszerű hangulatban van, nincs oka panaszra”.

„Senki se bántott, egy ujjal se értek hozzám. Kérem, hogy kevesebb pletykát és találgatást terjesszenek az egészségi állapotomról. Anya, apa, ne aggódjatok. Tényleg minden rendben van”

– mondta.

Prataszevics kijelentette, hogy „senki se kényszerítette együttműködésre a nyomozóhatóságokkal”. „Ez az én személyes választásom. Tudatában vagyok annak, hogy mekkora kárt okoztam az államnak” – mondta.

Az újságíró hozzátette: soha nem lenne Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök támogatója, de „tiszteli őt mint embert, akinek sikerült hatalmon maradnia a 2020-as ellenzéki tüntetések után is”.

A fehérorosz nemzeti sajtóközpont által interneten élőben közvetített sajtótájékoztatón egyesek kétségbe vonták Prataszevics kijelentéseinek hitelességét, például a BBC újságírói tiltakozásul elhagyták a termet.

A fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe Prataszevicset és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát, miután bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén–Vilnius járatát, amelyen utaztak.

Az őrizetbe vétel nemzetközi felháborodást váltott ki, és újabb szankciókat jelentettek be miatta Fehéroroszország ellen.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint szintén hétfőn egy minszki bíróság elutasította Szofija Szapega fellebbezését az őrizetbe vétele ellen. Védője, Aljakszandr Filanovics a fejlemény kapcsán elmondta, hogy a döntés ellen további fellebbezést nyújtanak be. Filanovics közölte továbbá, hogy védencét két ügyben vádolják, de ezeket nem árulhatja el titoktartási kötelezettségei miatt. Dzmitrij Hara, a fehérorosz Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője mindazonáltal később egy sajtótájékoztatón elmondta: Szapegát társadalmi viszály szításával vádolják, valamint a közrendet súlyosan sértő tömeges megmozdulások szervezésével.

(Kiemelt kép: A Belorusz Távirati Ügynökség (BelTA) által közreadott képen Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztője sajtótájékoztatót tart a minszki nemzetközi sajtóközpontban 2021. június 14-én. Fotó: MTI/EPA/BELTA I Ramil Naszibulin)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.