A donyecki vezető felháborodott: az ellenség átlépett minden határt!

További szövetséges, elsősorban orosz erőket kell bevetni amiatt, hogy az ukrán fegyveres erők egyre intenzívebben lövik Donyecket és a szakadár területek más városait, közölte Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője hétfő esti Telegram-bejegyzésében.

2022. június 14., 06:53

Szerző:

Pusilin szerint „az ellenség szó szerint átlépett minden határt”, tiltott hadviselési módszereket alkalmaz, Donyeck lakó- és központi kerületeit lövi, és tűz alá vette a köztársaság más városait is.
   

 „Ezzel kapcsolatban egyetértés született, hogy a szövetséges erők, elsősorban az Oroszországi Föderáció, minden szükséges további erőt be fognak vetni”

– írta Pusilin. A csak Moszkva által függetlennek elismert szakadár köztársaság vezetője szerint az ukrán fegyveres erőknek még mindig elegendő fegyverük maradt ahhoz, hogy tüzérségi csapásokat tudjanak végrehajtani, ezért a helyi hivatalok vezetőit arra utasították, hogy csak a minimális létszámot foglalkoztassák a munkahelyeken, a legtöbb alkalmazottat pedig irányítsák át távmunkára. Ugyanilyen ajánlást kaptak a magánvállalkozások is.

A donyecki hatóságok szerint az ukrán erők hétfőn „az egész konfliktus alatt példátlan erejű és hosszúságú" tüzérségi támadást intéztek a szakadár köztársaság székhelye ellen; két óra alatt közel 300 sorozatvető-rakétát és tüzérségi lövedéket lőttek ki. A NATO-szabvány szerint 155 milliméteres kaliberű lövedékből a nap folyamán több, mint száz becsapódást regisztráltak, de lőttek Grad és Uragan rendszerből is.

Donyeckben hétfőn három civil életét vesztette és legkevesebb másfél tucatnyian megsérültek az ukrán tüzérségi csapások következtében. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint találat ért egy szülőotthont is.

(Kiemelt kép: Orosz katonák Mariupolban, a Donyecki Népköztársaságban, 2022. április 23-án. Fotó: Ilja Pitalev / Szputnyik / Szputnyik via AFP)