A delta variánsból kiváló mutáció terjed a briteknél, már vizsgálják

Téli válság jöhet a brit egészségügyben.

2021. október 20., 20:28

Szerző:

Brit egészségügyi szakemberek sürgetik a kormányt, hogy állítson vissza néhány korlátozó intézkedést, mivel egyre nő a koronavírusos esetek száma és a kórházban ápoltak száma is az országban. Mindeközben új mutáció kezdett el terjedni az országban, a delta variáns egy alváltozata – írja a portfolio a CNBC-t idézve. 

Az egészségügyi szakértők szerint téli válságba torkollhat a brit egészségügyi helyzet, ha a kormány nem lépteti életbe a B-tervét, amelyet múlt hónapban ígért meg. nevezetesen, hogy visszatérnek néhány korlátozó intézkedéshez, amennyiben az adatok azt mutatják, hogy az egészségügy túl nagy nyomás alá helyeződik – írja a CNBC. A szakértők szerint mielőbb vissza kellene térni a kötelező maszkviselésre a zsúfolt és zárt terekben.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 40 és 50 ezer közötti új fertőzöttet jelentenek napi szinten, emellett folyamatosan emelkedik a kórházban ápoltak és a halálozások száma is, igaz, utóbbi kettő egy sokkal lassabb ütemben, köszönhetően a koronavírus elleni vakcináknak. Brit szakértők a delta variáns egy új mutációját figyelik most tüzetesebben. Múlt pénteken a brit egészségbiztonsági ügynökség adott ki egy jelentést, amely szerint a delta variáns egy új mutációja, az AY.4.2 kezd el terjedni Angliában, ezért megfigyelés alá helyezték az új variánst.

A jelentés azt írja, hogy ez az alvonal jelenleg egyre gyakoribb. Tartalmazza az A222V és Y145H tüske mutációkat. A 2021. szeptember 27-ével kezdődő héten ez az alvariáns az összes vizsgált adat körülbelül 6%-át tette ki, és növekvő pályát vetít előre. Ez a becslés azonban "pontatlan lehet, így további értékelés alá vonták ” – jegyezte meg az ügynökség.

Mindeközben a brit egészségügyi miniszter szerint a kormány a koronavírus-járvány adatai alapján jelenleg nem készül arra, hogy életbe léptesse a bizonyos szigorításokat tartalmazó intézkedési csomagot – közkeletű nevén a „B tervet” –, javasolja azonban a lakosságnak az elővigyázatosságot és mindenekelőtt azt, hogy a jogosultak adassák be maguknak a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő dózisát.

Sajid Javid a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatóján kijelentette: a járvány nem múlt el, és „egyre szorosabb a verseny” a vírus és az oltási kampány között. Éppen ezért a kormány mindenkit felszólít arra, hogy saját maga és a közösség védelmében adassa be az oltást. Javid elmondta: a 16 évesnél idősebb lakosság körében mindig 5 millió azoknak a száma, akik egyetlen oltási dózist sem kaptak. Kijelentette: az oltási kampány további gyorsítása azért is létfontosságú, mert a téli szezonban elérheti akár a százezret is a naponta kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

 

(Kiemelt kép: A Covid-19-et okozó koronavírus mikroszkóp alatt. Fotó: Shutterstock)