Csehország nyugtalan a koszovói békefenntartók elleni támadások miatt

Jan Lipavsky szerint Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség enyhítése érdekében.

2023. május 30., 16:01

Szerző:

Elítélte a koszovói békefenntartó erők (KFOR) katonái elleni hétfői támadásokat a cseh külügyminiszter. Az albán-szerb összetűzések során a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR mintegy 25 katonája is megsérült, amikor megpróbálták elválasztani egymástól a feleket. A sérültek között magyar békefenntartók, katonák is vannak. Cseh katonák nincsenek a sérültek között – mondta Ivo Zelinka, a cseh vezérkar szóvivője kedden a CTK hírügynökségnek. „Nagy nyugtalansággal figyeljük a Koszovó északi részén kialakult helyzetet. Élesen elítélem a KFOR misszió tagjai elleni támadásokat. Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség csökkentésére és vissza kell térniük a kapcsolatok normalizálásáról folytatott tárgyalásokhoz"  – írja Jan Lipavsky a Twitteren.

A többségében szerbek által lakott Észak-Koszovóban pénteken robbantak ki a zavargások. A helyi szerbek Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei ellen tiltakoznak. Nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg. Az albánok azért nyerhettek, mert a szerbek a választásokat bojkottálták. 

(Kiemelt képünkön: Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

 

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Tegnap 21:16

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Tegnap 21:07

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.