Az antiszemitizmus és az iszlámellenesség veszélyeire figyelmeztet a cseh külügyminiszter

Az antiszemitizmus és az iszlámellenesség növekedésének veszélyére hívta fel a figyelmet Jan Lipavsky cseh külügyminiszter kedden Prágában egy nemzetközi vallásügyi konferencia megnyitóján elmondott beszédében. A politikus szerint ez a veszély elsősorban a jelenlegi közel-keleti eseményekkel összefüggésben fenyeget.

2023. november 28., 13:45

Szerző:

Jan Lipavsky a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége (IRFBA) háromnapos prágai konferenciáján elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a szabad vallásgyakorlást Oroszország Ukrajna elleni katonai támadásának következményei is veszélyeztetik. A Hamász terrorszervezet Izrael elleni brutális támadása következtében mintegy 1200 ember halt meg, míg az izraeli válaszakciónak palesztin források szerint már megközelítőleg 15 ezer halálos áldozata van – emlékeztetett a cseh diplomácia irányítója.

„Az események következménye, hogy a világban 500 százalékkal nőtt az antiszemita cselekmények száma. Szintén tanúi vagyunk az iszlámellenesség jelentős megerősödésének és általában a vallási tolerancia gyengülésének”– mutatott rá Lipavsky. A jogállamot és az emberi jogokat folyamatos támadások érik, s meg kell találni ezek védelméhez a megfelelő eszközöket. „A vallásszabadság az alapvető emberi jogok közé tartozik, szükség van a toleranciára és a sokszínűségre” – szögezte le a külügyminiszter. Meggyőződése, hogy a vallási vezetőknek esélyük van kulcsszerepet játszani a vallások közti párbeszéd elősegítésében, és a konfliktusok megelőzése terén.

(Kiemelt képünkön: Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.