A Covid eredetét kutatja az amerikai hírszerzés

Joe Biden elnök utasította az amerikai hírszerző ügynökségeket, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” a Covid-19 járvány eredetének feltárására.

 

2021. május 27., 05:50

Szerző:

Biden azt a lehetőséget is kiderítené, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett-e ki.

Az amerikai elnök azt kérte a hírszerző ügynökségektől, hogy 90 napon belül tegyenek neki jelentést. Egyúttal utasította a szövetségi laboratóriumokat, hogy segítsenek a vizsgálatokban, és működjenek együtt a hírszerző közösséggel egy a kínai kormányhoz intézendő különleges kérdéssor összeállításában. Az elnök felszólította Kínát is, hogy működjön együtt a pandémia eredetét kutató nemzetközi vizsgálatokban.

Biden hangsúlyozta: „Az Egyesült Államok továbbra is együttműködik majd a hasonlóan gondolkodó partnerekkel szerte a világon, hogy nyomást gyakoroljon Kínára, vegyen részt egy teljes körű, átlátható, bizonyítékokon alapuló nemzetközi vizsgálatban, és biztosítson hozzáférést minden releváns adathoz, bizonyítékhoz.”

Miután hónapokon át szélsőséges feltevésként kezelte ezt a lehetőséget, és nem szentelt neki nagyobb figyelmet, a Biden-kormányzat most csatlakozik ahhoz a Kínára gyakorolt növekvő nemzetközi nyomáshoz, hogy a pekingi vezetés kezelje nyíltabban a világjárvány keletkezésével kapcsolatos kérdések tisztázását. A lépés célja nem utolsósorban elhárítani az ellenzéki republikánusok azon szemrehányásait, hogy az elnök nem elég kemény ebben az ügyben, és nem helyez kellő nyomást a kérdés elől kitérni igyekvő Kínára.

(Kiemelt képünk: AP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.