Nem esnek kétségbe a gyógyszergyárak – lesz mit eladni a Covid után is

Az AstraZeneca magasabb 2022-es eladásokat vizionál.

2022. február 10., 17:05

Szerző:

Az AstraZeneca csütörtökön egy évtized után először emelte éves osztalékát, és 2022-re magasabb eladásokat prognosztizált, mivel a rák, a vesebetegségek és a ritka betegségek elleni új gyógyszerek ellensúlyozzák a COVID-19 termékek csökkenését – írja a Reuters.

A korai adatok azt mutatták, hogy a gyógyszergyártó széles körben használt COVID-19 vakcinájának és az Evusheld nevű antitest-gyógyszerének emlékeztető oltása egyaránt hatásos az omikron koronavírusváltozat ellen.

A vállalat előrejelzései szerint azonban az Evusheld eladásai idén növekedni fognak, de a növekvő verseny közepette a vakcina eladásainak visszaesése ezt több mint ellensúlyozni fogja.

Az AstraZeneca szerény nyereséget kezdett termelni a vakcinán, amelyet eredetileg önköltségi áron értékesítettek az Oxfordi Egyetemen működő fejlesztőivel kötött megállapodás alapján. A vállalat azonban közölte, hogy továbbra is nonprofit alapon fogja értékesíteni az alacsony jövedelmű országoknak.

Míg a COVID-19 termékek értékesítése várhatóan az idén alacsony és közepes húszas százalékos csökkenést mutat, a londoni tőzsdén jegyzett vállalat előrejelzése szerint a teljes bevétel magas tizenéves százalékos növekedést mutat, az alapjövedelem pedig közepes és magas húszas százalékos növekedést.

Az elemzők jelenleg 6,68 dolláros egy részvényre jutó 2022-es eredményt (EPS) és 42,73 milliárd dolláros árbevételt várnak a Refinitiv IBES adatai szerint.

(Kiemelt képünk: AstraZeneca vakcinák. Fotó: RONNY HARTMANN / DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.