A CNN beperli Donald Trumpot a tudósítója kitiltása miatt

2018. november 13., 18:46

Szerző:

A CNN amerikai hírtelevízió pert indít Donald Trump elnök és a Fehér Ház vezető munkatársai ellen, mert a Fehér Ház megvonta a televízió a tudósítójának belépési engedélyét

A CNN álláspontja szerint a belépési engedély visszavonásával az elnök és munkatársai megsértették az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely - a vallásszabadság és a gyülekezés szabadsága mellett – védelmezi a szólás-, és sajtószabadságot is. 

A CNN közleménye szerint a perkérelmet egy washingtoni bíróságnál nyújtották be, kérelmezve a Fehér Ház-i tudósító, Jim Acosta belépőjének azonnali visszaadását. 

A keresetet Donald Trump elnök mellett John Kelly kabinetfőnök, Bill Shine, a kabinetfőnök helyettese, Sarah Huckabee Sanders, az elnöki hivatal szóvivője, a titkosszolgálat és vezetője, Randolph Alles, valamint egy további titkosszolgálati alkalmazott ellen nyújtották be. 

A Fehér Ház-i tudósítók szervezetének vezetője, Olivier Knox bejelentette, a szervezet támogatja a CNN perkeresetét. 

Jim Acosta, a CNN munkatársa 2012 óta tudósítja a Fehér Házból a televíziót. A múlt héten – az elnöknek a félidős választások után tartott sajtókonferenciáján – szópárbajba keveredett az elnökkel és amikor a Fehér Ház egyik munkatársa el akarta venni tőle a mikrofont, rátette kezét a nő karjára. Sarah Huckabee Sanders ezt követően közleményben ítélte el a tudósítót, majd bevonták belépőjét. A CNN szerint ez megtorlás volt Acosta kérdéseiért.

Amerikai választások
Fotó: MTI/AP/Erik S. Lesser

Acosta ugyanis kérdezni akart az elnöktől a sajtótájékoztatón. Először felhívta a figyelmet Trumpnak arra a kampányvideójára, amelyet rasszizmusa miatt a CNN után az NBC, a Facebook és a republikánusokhoz közeli Fox News is elutasított, aztán azt firtatta, hogy Trump miért nevezte inváziónak dél-amerikai bevándorlóknak azt a csoportját, amely Mexikó és az Egyesült Államok felé tart. Trump felhúzta magát a kérdéseken, a párbeszéd – az elnök részéről – személyeskedésbe, sértegetésbe torkollt. Ekkor próbálta meg Acostától elvenni egy asszisztens a mikrofont. A karjuk egy pillanatra összeakadt, és bár Acosta azonnal bocsánatot kért a hölgytől, a Fehér Ház erre az incidensre hivatkozva vonta meg tőle a belépési engedélyt. A videófelvételen egyébként látszik, hogy a CNN riportere vétlen az egészben, ettől függetlenül a Fehér Ház még manipulálta is a videót, hogy úgy tűnjön, durva gesztusra ragadtatta magát, és felgyorsították azt a rész, amikor Acosta karja éppen esik lefelé.

The Washington Post emlékeztet, hogy a manipulált videót először Paul Joseph Watson tette közzé, aki az összeesküvés-elméletekről ismert szélsőjobboldali Infowars nevű portál munkatársa.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.