A brit külügyminiszter Lengyelországba és Ukrajnába látogat

Moszkvában lesüketezték korábban

2022. február 17., 06:21

Szerző:

Újabb kelet-európai körútra indul csütörtökön Liz Truss brit külügyminiszter az ukrajnai válság ügyében kezdett brit diplomáciai erőfeszítések folytatásaként.

A londoni külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint Liz Truss Ukrajnába, majd Lengyelországba látogat, és Dmitro Kuleba ukrán, illetve Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel tárgyal.

A brit külügyi tárca szóvivője szerint a körút célja az ukrán szuverenitás egységes támogatásának demonstrálása, egyúttal a Kreml figyelmeztetése arra, hogy ha Oroszország az agresszió útját választja, annak súlyos gazdasági következményei lennének.

A minisztérium szerint utazása során Liz Truss arra fogja felszólítani Oroszországot, hogy tartsa magát az általa is aláírt nemzetközi egyezményekhez, köztük a helsinki záróokmányhoz, a minszki megállapodásokhoz, valamint az Ukrajna biztonságát és területi épségét szavatoló, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok által aláírt budapesti memorandumhoz.

A brit külügyminiszter Kijevben beszédet is mond, amelyben a londoni külügyi tárca előzetes ismertetése szerint kifejti: olyan világot kell teremteni, amelyben az emberek maguk dönthetnek jövőjükről, agressziótól és kényszerítéstől mentesen, amelyben a biztonság ténylegesen oszthatatlan, és amelyben a nemzetek tiszteletben tartják más nemzetek szuverenitását, betartva kötelezettségvállalásaikat.

Liz Truss kijevi beszédében is felszólítja Moszkvát arra, hogy kövesse a diplomácia útját, mert ha az agressziót választja, azért súlyos gazdasági árat kellene fizetnie, ráadásul páriává is válna a világban. A brit külügyminiszter biztosítja ugyanakkor az orosz kormányt arról, hogy a Nyugat készen áll a tárgyalásokra.

A brit kormány az utóbbi hetekben igen erőteljes diplomáciai tevékenységet fejt ki a térségben az ukrajnai válság ügyében. Boris Johnson miniszterelnök december óta kétszer is tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, február elején Ukrajnába látogatott, Ben Wallace védelmi miniszter pedig szintén e hónap első felében Budapesten, valamint Szlovéniában és Horvátországban tárgyalt. Wallace és Liz Truss a múlt héten, egy nap különbséggel Moszkvába is ellátogatott.

Ben Wallace múlt pénteken Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel tárgyalt, és a megbeszélés után közölte: Sojgu és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök egyaránt arról biztosította őt, hogy Moszkva nem szándékozik megtámadni Ukrajnát.

Liz Trusst Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogadta Moszkvában, de ez a megbeszélés meglehetősen feszült hangulatban ért véget: Lavrov a találkozó utáni sajtóértekezleten „a némák és a süketek párbeszédéhez” hasonlította a brit külügyminiszterrel tartott tárgyalását.

(Kiemelt kép: Simon Dawson / No10 Downing Street)