A brazilok 58 százaléka szerint Bolsonaro alkalmatlan az ország vezetésére

A brazil elnök népszerűsége az elmúlt hetekben megcsappant, részben amiatt, hogy egyre több bírálat éri a koronavírus-járvány kezelése miatt.

2021. május 17., 19:53

Szerző:

A közvélemény-kutatások szerint az államfő népszerűsége 2019. január 1-jei hivatalba lépése óta nem volt ilyen alacsony, mégpedig olyannyira, hogy elveszítené a jövő évi választást, ha ismét indulna a tisztségért.

A Datafolha nevű közvéleménykutató múlt héten 2071 ember részvételével készített felmérést. A megkérdezettek 58 százaléka alkalmatlannak tartja Bolsonarót az ország vezetésére. Márciusban ez az arány 56:42 volt.

Azzal kapcsolatban, hogy hisznek-e az elnöknek, 50 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán nem hisz neki, 34 százalék mondta azt, hogy időnként, 14 százalék pedig, hogy mindig. Márciusban 45 százalék volt azok aránya, akik már soha nem hisznek az államfőnek.

A brazil elnök népszerűsége az elmúlt hetekben megcsappant, részben amiatt, hogy egyre több bírálat éri a koronavírus-járvány kezelése miatt. A világon Brazíliában jegyezték fel a második legtöbb, közel 435 ezer halálos áldozatot a fertőzéssel összefüggésben, a 15,6 millió regisztrált eset pedig a harmadik legmagasabb a világon.

Bolsonaro egyike a járvány súlyosságát leginkább elvitató politikai vezetőknek; korábban „influenzácskának” nevezte a koronavírust, és ellenezte az olyan megelőző intézkedések alkalmazását, mint a maszkviselés, a távolságtartás vagy a karantén.

(Kiemelt képünk: EPA | Joedson Alves)