A belarusz ellenzék vezetője szerint átmeneti vereséget szenvedett a demokráciamozgalom

Szvjatlana Cihanouszkaja azt mondta, hogy eltévesztették az utcát.

2021. február 21., 18:45

Szerző:

A belarusz demokrácia mozgalma átmeneti vereséget szenvedett, mondta a litvániai emigrációban élő Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető.

„El kell ismernem, hogy elvesztettük az utcát” – jelentette ki Cihanouszkaja a Le Temps című svájci lap vasárnapi számában megjelent interjújában, hat hónappal a vitatott elnökválasztás után, amit a hivatalos eredmény szerint Aljakszandr Lukasenka nyert meg  a szavazatok 80,1 százalékával.

„Nincsenek eszközeink arra, hogy ellenálljunk az erőszaknak, amelyet a rezsim a tüntetőkkel szemben alkalmaz” – tette hozzá. „Igen, jelenleg úgy néz ki, hogy vesztettünk.”

Ugyanakkor kijelentette, hogy az ellenzék felkészül a tavasszal újrainduló küzdelemre: „Stratégiánk abban merül ki, hogy jobban szerveződünk, állandó nyomást gyakorlunk a rezsimre, amíg az emberek készen állnak visszatérni az utcákra, talán már tavasszal.”

Cihanouszkaja minden nap gondol arra, hogy visszatér Fehéroroszországba, és gyakran a kétségbeesés határán van, amikor hazája jövőjére gondol. „Aztán gyorsan tudatosul benned, hogy ezt nem teheted, mert ha szimbólum, illetve nemzeti vezető vagy, akkor egyszerűen nem adhatod fel” – mondta.

A Cihanouszkaját valódi győztesnek elismerő ellenzék csalást kiáltott az augusztus 9-i választás után. Lukasenkát mások mellett az EU sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás óta hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek. A tüntetések nemrég a karhatalom fellépése és a téli fagyok hatására torpantak meg.

 A 168 Óra hetilap december végén szakértőkkel elemezte a belarusz helyzetet. Ezt a cikket itt lehet elolvasni.

 (Kiemelt képünkön: Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető beszédet mond a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére alapított Szaharov-díj átvétele után Brüsszelben, 2020. december 16-án. A Szaharov-díj az Európai Parlament 1988-ban alapított emberi jogi kitüntetése. Az idei Szaharov-díjat a fehérorosz ellenzéknek ítélték. Fotó: MTI/EPA/Pool | John Thys)