A magyar fiatalok közösségi média függőségéről ír a BBC

2018. január 20., 15:30

Szerző:

Magyar fiatalok közösségi média függőségéről ír a BBC. A Bergen Social Media Addiction Scale (Közösségi Média Függőségi Skála) egy, a közösségi médiától való függés mérésére használt skála amit a norvég Bergeni Egyetemen fejlesztették ki, majd az ELTE és a Corvinus egyetem oktatóinak bevonásával elkészítették az első országos felmérést. Ennek eredménye, angolul ide kattintva olvasható. 

Fotó: Pixabay

A kutatók a skálával először csak Facebook-függőséget akartak mérni, de később továbbfejlesztették, hogy minden közösségi oldalra alkalmazható legyen, hiszen a fiatalok több közösségi platformon is fent vannak. 

A felmérés szerint a magyar fiatalok

4,5 százaléka a veszélyeztetett csoportba tartozik, ami azt jelenti, a közösségi oldal fokozott használata miatt önbizalom csökkenést és depressziós tüneteket tapasztaltak magukon.

A kutatás mögött álló tanárok ezért azt javasolják, hogy ezeknek a fiataloknak prevenciós programot kell léterhozni és segítséget kell nyújtani iskolai szinten.

A BBC #LikeMinded sorozata a közösségi oldalakról szól és azok hatásairól a mentális egészségre. A túlzott használat egyelőre még nem sorolható be orvosilag az addikciók közé, ám a kutatók úgy vélik, vannak rizikócsoportok és ezek a felületek is legalább olyan függést tudnak okozni, mint az alkohol, a cigaretta vagy a kábítószer.