A magyar fiatalok közösségi média függőségéről ír a BBC

2018. január 20., 15:30

Szerző:

Magyar fiatalok közösségi média függőségéről ír a BBC. A Bergen Social Media Addiction Scale (Közösségi Média Függőségi Skála) egy, a közösségi médiától való függés mérésére használt skála amit a norvég Bergeni Egyetemen fejlesztették ki, majd az ELTE és a Corvinus egyetem oktatóinak bevonásával elkészítették az első országos felmérést. Ennek eredménye, angolul ide kattintva olvasható. 

Fotó: Pixabay

A kutatók a skálával először csak Facebook-függőséget akartak mérni, de később továbbfejlesztették, hogy minden közösségi oldalra alkalmazható legyen, hiszen a fiatalok több közösségi platformon is fent vannak. 

A felmérés szerint a magyar fiatalok

4,5 százaléka a veszélyeztetett csoportba tartozik, ami azt jelenti, a közösségi oldal fokozott használata miatt önbizalom csökkenést és depressziós tüneteket tapasztaltak magukon.

A kutatás mögött álló tanárok ezért azt javasolják, hogy ezeknek a fiataloknak prevenciós programot kell léterhozni és segítséget kell nyújtani iskolai szinten.

A BBC #LikeMinded sorozata a közösségi oldalakról szól és azok hatásairól a mentális egészségre. A túlzott használat egyelőre még nem sorolható be orvosilag az addikciók közé, ám a kutatók úgy vélik, vannak rizikócsoportok és ezek a felületek is legalább olyan függést tudnak okozni, mint az alkohol, a cigaretta vagy a kábítószer.

 

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.