90%-ban emberek a felelősek félmillió hektárnyi terület leégéséért

Félmillió hektárnyi terület vált idén a tüzek martalékává Európában. 

2021. október 29., 15:29

Szerző:

Idén eddig mintegy félmillió hektárnyi terület vált tüzek martalékává, a leégett területek 61 százaléka erdő, amelynek regenerálódása éveket vesz igénybe. A tüzek több mint 90 százalékát emberi tevékenység okozza – közölte az MTI az Európai Bizottság jelentése alapján pénteken.

A bizottsági közlemény kiemeli: a klímaváltozás évről évre erőteljesebben érezteti hatásait. Az egyre gyakrabban jelentkező erdőtüzekkel szemben a hagyományos tűzoltó módszerek gyakran eszköztelennek bizonyulhatnak. A tűzidény hagyományosan június végén kezdődik, az idén ekkorra már mintegy 130 ezer hektárnyi területet pusztítottak el a lángok.

A tűzesetek már nem csak a déli tagállamokat érintik, hanem egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Közép- és Észak-Európa számára is – állapítja meg a kutatóközpont elemzése. Hangsúlyozza:

az EU-ban a tűzvészek több, mint 90 százalékát emberi tevékenység okozza,

ezért a tűzvészek kockázatával kapcsolatos figyelemfelhívó és oktató kampányok kulcsfontosságúak a katasztrófák megelőzése szempontjából.

A jelentés kiemeli azt is, hogy az erdőtüzek szempontjából 2019 bizonyult az egyik legrosszabbnak az elmúlt évek közül, de 2020-ban is jelentős kiterjedésű természeti területek estek a tűz áldozatául. Az uniós országok fokozottabb ellenőrzése ellenére, tavaly mintegy 340 ezer hektár égett le Európában.

A tavalyi adatokat ismertetve a jelentés közli: a legtöbb erdőtűz Romániában pusztított, majd Portugália, Spanyolország és Olaszország követi Romániát a sorban. Télen a Duna-deltában és a Pireneusokban, tavasszal pedig főként a balkáni térségben fordultak elő tűzesetek. Nyáron és ősszel leginkább a földközi-tengeri országok területei estek áldozatul.

Tavaly a legnagyobb, kontrollálatlan erdőtűz az EU-n kívül, Ukrajnában, a csernobili atomreaktor közelében pusztított. 136 331 hektáron okoztak károkat, amely a 2020-ban leégett teljes terület mintegy 40 százalékát teszi ki. Ez némileg kisebb terület, mint 2019-ben, de meghaladta az elmúlt 9 év átlagát.

(Kiemelt kép: OKTÓBER 07.: Az ökoszisztéma helyreállítása folyamatban van a törökországi Mersin tartomány Aydincik körzetében az erdőtüzek után 2021. október 07-én.Fotó: Serkan Avci / Anadolu Agency via AFP)