Újranyitnak és együttélnek a koronavírussal

Országok, ahol magas az átoltottság aránya vagy ahol megelégelték a korlátozások okozta gazdasági hiányt.

2021. szeptember 16., 08:40

Szerző:

Több mint 18 hónappal a koronavírus világjárvány után számos ország úgy döntött, hogy itt az ideje újranyitni és elfogadni a „koronavírussal való együttélés” modelljét. Egyes országokban irigylésre méltó az oltási arány; mások úgy döntöttek, hogy a folyamatos gazdasági és társadalmi korlátozások költségei meghaladják az előnyöket. Íme öt ország, amelyet érdemes közelről figyelni, hogy miként alakulnak új stratégiáik.

Dánia

A dán kormány szeptember 10-én feloldotta az összes járványügyi korlátozást az országban, mondván, hogy a koronavírus már nem „olyan betegség, amely kritikus veszélyt jelent a társadalomra”, írja a CNN

A dánok mostantól védettségi igazolvány felmutatása nélkül léphetnek be éjszakai klubokba és éttermekbe, használhatják a tömegközlekedést arcvédő viselése nélkül, és korlátozások nélkül találkozhatnak nagy számban – lényegében visszatérve a pandémiát megelőző élethez.

Dánia sikerének kulcsa részben a lakosság átoltottságában rejlik: szeptember 13-ig a dán lakosság több mint 74 százaléka kapta már meg a koronavírus elleni második vakcinát – derül ki az Our World in Data adataiból.

Szingapúr

A szingapúri kormány júniusban bejelentette, hogy a koronavírussal való együttélés stratégiája felé kíván elmozdulni – a polgárok életének korlátozása helyett vakcinákkal és a kórházi kezelések ellenőrzésével próbálja megfékezni a járványkitöréseket.

„A rossz hír az, hogy a koronavírus talán soha nem tűnik el. A jó hír az, hogy lehetséges normálisan együtt élni vele” – írták akkor Szingapúr vezető járványügyi tisztviselői egy közleményben.

A hatóságok augusztusban enyhíteni kezdtek bizonyos korlátozásokon, és engedélyezték, hogy a teljesen beoltott emberek éttermekben étkezzenek, és a korábbi kettő helyett öt fős csoportokban gyűljenek össze.

A rendkívül fertőző delta variáns által okozott megbetegedések megugrása azonban megterhelte ezt a stratégiát, ami arra késztette a hatóságokat, hogy szüneteltessék a további újranyitást. A tisztviselők a múlt héten figyelmeztettek, hogy szükség lehet a járványügyi korlátozásának újbóli bevezetésére, ha az új járványt nem sikerül megfékezni.

Thaiföld

Thaiföld azt tervezi, hogy a jövő hónapban újra megnyitja Bangkokot és más népszerű úti célokat a külföldi látogatók előtt – közölték tisztviselők a múlt héten –, mivel a délkelet-ázsiai ország a fertőzések számának növekedése ellenére megpróbálja újraéleszteni kulcsfontosságú idegenforgalmi iparágát.

A kibővített program keretében azok a turisták, akik teljes mértékben be vannak oltva a koronavírus ellen, és vállalják a vizsgálati rendszer betartását, beléphetnek a fővárosba, Hua Hinbe, Pattayába és Chiang Maiba.

Phuket szigetét július 1-jén karanténkövetelmények nélkül nyitották meg újra a beoltott külföldi látogatók előtt. Július 15-én az ország hasonló programot indított Koh Samui, Koh Pha Ngan és Koh Tao szigetén, amelyet „Samui Plus” néven emlegetnek.

Dél-Afrika

Dél-Afrika elkezdte enyhíteni számos járványügyi korlátozását, mivel a fertőzési arányok csökkennek az országban. Többek között az országos éjszakai kijárási tilalmat este 11 órától hajnali 4 óráig rövidítették le, a megengedett gyülekezések méretét 250 főre emelték beltéren és 500 főre kültéren, és tovább csökkentették az alkoholárusításra vonatkozó korlátozásokat.

A Cyril Ramaphosa elnök által vasárnap bejelentett korlátozások enyhítése figyelemre méltó egy olyan országban, amely a járvány nagy részét rendkívül szigorú társadalmi távolságtartási szabályokkal vészelte át, sőt időnként a temetések kivételével minden összejövetelt betiltott – és ahol az oltási arány továbbra is alacsony.

Chile

Chilét nemzetközileg dicsérték a zökkenőmentes és sikeres oltási kampányáért. Az egészségügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint a jogosult chileiek közel 87 százaléka teljes mértékben be van oltva.

Az ország már megkezdte az emlékeztető oltások kiosztását azoknak, akik teljes mértékben be vannak oltva. Az egészségügyi hatóságok csütörtökön jóváhagyták a kínai Sinovac vakcina használatát a hatéves és idősebb gyermekek számára; az oltások hétfőn kezdődtek.

A delta variáns által jelentett veszély ellenére a kormány szerdán bejelentette, hogy október 1-től újra megnyitja az országot a nemzetközi turizmus előtt, éppen egy időben a Föld déli országainak nyári szezonja előtt. A külföldről érkező, lakhellyel nem rendelkező személyek is beutazhatnak majd, amennyiben megfelelnek bizonyos követelményeknek, és megérkezésük után öt napra elszigetelődnek.

(Kiemelt kép: Cyril Ramaphosa dél-afrikai köztársasági elnököt (b) beoltják a Johnson & Johnson amerikai multinacionális vállalat leányvállalata, a belga székhelyű Janssen Pharmaceutica által fejlesztett koronavírus elleni vakcinával Fokvárosban 2021. február 17-én. A dél-afrikai gyógyszerfelügyeleti hatóság jóváhagyta az oltóanyagánakot, amellyel először az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani. MTI / EPA / AFP pool / Gianluigi Guercia)