37 éves üzenet sodródott a partra egy palackban Hawaiin

Japán gimnazisták üzenetek a múltból.

2021. szeptember 17., 15:51

Szerző:

6 ezer kilométert tett meg az üveg, a játék mellett áramlás-tanulmányozási célja volt a nagy útnak.

Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron – írta The Guardian. A középiskola természettudományi klubjának diákjai 1984-ben dobták a vízbe a vizespalackot az óceáni áramlatokat vizsgáló projektjük részeként – idézte a brit Guardian a japán Mainicsi újság riportját.

A gimnazisták 750 palackot vetettek az óceánba a Tokióhoz közeli Mijakedzsima szigeten 1984 és 1985 között. Utoljára 2002-ben találtak egyet a délnyugati Kagosima prefektúrához tartozó Kikaidzsima szigeten. Idén júniusban a kilencéves Abbie Graham a hawaii Paradise Park sziklás tengerpartján bukkant egy palackra, melyben japánul, angolul és portugálul kérték a megtalálót, hogy a mellékelt űrlapon lépjen kapcsolatba a középiskolával. Hajasi Dzsun, az iskola igazgatóhelyettese elmondta, úgy gondolták, az utolsó palackot Kikadzsimán fogták ki. „Nem hittük volna, hogy még 37 év múlva is felbukkan egy" – tette hozzá.

1985 óta 17 helyen, köztük a Fülöp-szigeteken, Kínában, az Egyesült Államok nyugati partjain és Okinaván is kerültek elő a palackjaik közül. A kilencéves megtaláló nagyon élvezte a kalandot. A Hawaii Tribune-Heraldnak elmondta, szeretne újabb palackokat találni.

(Kiemelt kép: Haleiwa, 2007. február 7. A hawaii Flyn NOVAK szaltózik egy hatalmas hullámon a Monster Energy Pipeline Pro hullámlovasverseny harmadik fordulójában az Oahu szigetén fekvő Haleiwánál 2007. február 6-án. (MTI/EPA/Pierre Tostee)