2,5 tonna kokainra bukkantak egy Európába tartó konténerben

Belgium volt a szállítmány rendeltetési helye. 

2022. április 18., 09:17

Szerző:

Az ecuadori rendőrség mintegy 2,5 tonna kokainra bukkant egy Európába tartó konténerben elrejtve - közölte vasárnap az ország belügyminisztériuma.

A tájékoztatás szerint a 2458 kilogramm kábítószert egy banánnal megrakott konténer ellenőrzése során fedezték fel a csendes-óceáni partvidéken fekvő Guayaquil kikötőjében. A szállítmány rendeltetési helye Belgium volt. Egy személyt letartóztattak

–- tette hozzá a tárca.

Ecuador szomszédját, Kolumbiát tekintik a kokain fő származási országának, megelőzve Perut és Bolíviát, ahol szintén termesztik a kokacserjét. Nagy részét az Egyesült Államokba és Európába csempészik.

Erősen megnőtt a lefoglalt drog mennyisége Antwerpenben 2013 óta. A belga nyomozók 2020-ban 65 tonna kokaint foglaltak le, míg egy évvel korábban 61,8 tonna kokaint.  Antwerpen Európa egyik legnagyobb kikötője, amelyen keresztül a kontinens számos országába csempésznek kábítószert. Tavaly október végén például 11,5 tonna - Hollandiába szánt - kokaint találtak egy Guyanából származó konténerben.

A kábítószercsempészek elleni küzdelem jegyében a belga vámhatóság a következő években minden olyan konténert át akar világítani, amely Kolumbiából, Brazíliából vagy Ecuadorból érkezik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)