24.hu: Hidegháborúra is számítani lehet

A jelenlegi világrendben is hozhat változást a mostani háború.

2022. február 26., 07:52

Szerző:

Globális téttel bír és a jelenlegi világrendet is megváltoztathatja a csütörtökön kitört háború a 24.hu által megkérdezett szakértők szerint – számol be a 24.hu

Közvetlenül ugyan se az USA se Kína nem szállt be a háborúba, ugyanakkor mindkettőjüket mélyen érinti a világgazdasági következményekkel járó katonai konfliktus és annak egyelőre még nem látható végkimenetele. Abban Feledy Botond és Salát Gergely határozottan egyetért: ha a szankciókkal vagy egyéb külpolitikai nyomással a Nyugat és elsősorban az Egyesült Államok Kínát Oroszország mellé állítja, az súlyos következményekkel járhat, sőt egy ilyen fordulat, végső soron, a jelenlegi világrendet is megváltoztathatja.

„Ez a válság nemcsak Ukrajnáról, hanem az európai biztonsági kultúra átalakulásáról is szól, és ezt korábban az Egyesült Államok már megértette. Most az a kérdés, hogy európai szövetségesei is megértik-e ezt, és alkalmazkodnak-e ehhez a helyzethez vagy sem”

Az Egyesült Államoknak – hangsúlyozza Feledy – most az az érdeke, hogy ebben a konfliktusban az Európai Unió nagyobb önállóságot és határozottságot mutasson, mint korábban, például a Krím-félsziget megszállásakor tanúsított. És ez nemcsak a mostani orosz–ukrán helyzetre vonatkozik, de közép és hosszú távra is.

„Amíg Putyin hatalmi befolyással rendelkezik Oroszországban, addig az EU-nak váltakozó intenzitású, hol enyhébb, hol erősebb konfliktusra kell felkészülnie. Erről is szól ez a háború. Az USA geopolitikai célja, hogy Oroszország egyértelmű, jól beazonosítható fenyegetésként, akár ellenségként jelenjen meg Európa számára. Ha ez a felismerés végre megszületik a vezető európai politikusokban és erőcsoportokban, az csak jó az Egyesült Államoknak. Ennek pedig az lenne például a következménye, hogy a honvédelmi kiadások költsége a NATO-tagállamokban nőhetne”

– érvelt a szakértő.

A fentiek miatt mondja azt az elemző: az Egyesült Államok elemi érdeke, hogy ne csak ők oldják meg ezt a problémát, épp ezért közvetlenül nem is fognak fellépni – ahogy ezt korábban már ki is nyilvánították. „A szövetségi rendszeren belül keresik a megoldást, épp ezért Európa kockázatvállalásának növekedése, az európai biztonságpolitika megerősödése Amerika érdeke is.”

(Kiemelt kép: Reuters)