Szárazság, vízhiány, háborúk: 2050-re 216 millió klímamigráns lesz a Földön, ha nem cselekszünk

Az erőforrások szűkössége, a vízkészletek csökkenése, háborúk és konfliktusok: ez vár ránk, ha nem cselekszünk. 

2021. október 16., 09:06

Szerző:

A Világbank legfrissebb kimutatása szerint a következő évtizedekben a klímaváltozás a korábbiakhoz képest is erősebb hatással lehet a migrációra – írja az Infostart. A szakértők szerint 2050-re 216 millió klímamigráns lesz a Földön. 

Az erőforrások szűkössége, a vízkészletek csökkenése, háborúk és konfliktusok az elsivatagosodott tájon, mintha csak egy Mad Max filmben lennénk. Nem meglepő tehát, hogyha ez bekövetkezik, akkor egy minden eddiginél nagyobb, migrációs hullámra készülhetünk fel.

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint a Világbank szakértői azt vizsgálták, hogy Európa, Ázsia, Afrika és Amerika szempontjából hogyan fogja alakítani a migrációs trendeket a klíma- vagy környezetváltozás. Az említett négy kontinensen (klíma hotspotokon) hat darab olyan sérülékeny régiót találtak, amik vagy kibocsátó térségként, vagy fogadó régiókén fognak nagyon fontos szerepet játszani – magyarázta Tóth Klaudia.

A szakértők szerint 2050-re 216 millió klímamigráns lesz a Földön, ami azért is kiugró adat, mert három évvel ezelőtt „csak” 143 millióra becsülték a számukat.

Tóth Klaudia kiemelte: „azok a térségek, amik klíma hotspot jelleggel fognak működni, már alapvetően is sérülékeny, szegény vidékek, vagyis a klímaváltozásból adód nehézségek plusz teherként fognak számukra jelentkezni. Például az erőforrások szűkössége, a vízkészletek csökkenése, esetleg a háborúk, konfliktusok elterjedése lehet a jellemző. Tehát ilyen szempontból egy nagyon nehéz jövő elé néz a hat térség” – mondta a szakértő. 

Az ENSZ által augusztusban közzétett tudományos jelentés kimutatta, hogy a világ gyorsabban melegszik, mint azt a tudósok korábban gondolták és hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább felére csökkentése ebben az évtizedben kulcsfontosságú az éghajlati válság katasztrofálisabb hatásainak elhárításához. A Migrációkutató Intézet munkatársa elmondta, hogy megoldásként a már elterjedt javaslatok szolgálnának: különböző szabályozásokkal és nemzetközi fellépéssel csökkenteni lehetne például az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ha ez megtörténne,

mintegy 44 millió főre lehetne csökkenteni a korábban említett 216 milliós számot

– ismertette Tóth Klaudia.

Az intézet elemzése kiemeli azt is, hogy a saját országokon belül elvándorlásra kényszerült menekültek továbbra is az éghajlatváltozás emberi arcai lesznek és ha a döntéshozók nem tesznek határozott lépéseket, az éghajlatváltozás az évszázad közepéig és azon túl is fokozni fogja a migrációt előidéző hatásokat – írja az Infostart.

(Kiemelt kép: A 2021. augusztus 11-én készült archív képen egy fiatal fiú ül a halpiac romjai előtt a Saint Louis-i tengerparti halásznegyedben, ahol a tengerszint emelkedése miatt több száz embert kellett a halászfaluból kitelepíteni. Még ha az emberiség legyőzi is a globális felmelegedést, a tengerek még évszázadokig emelkedni fognak és elárasztják a jelenleg félmilliárd embernek otthont adó városokat - figyelmeztettek a kutatók 2021. október 12-én. Fotó: JOHN WESSELS / AFP.)