11 ezer katona kellett ahhoz, hogy visszafoglaljanak egy börtönt Venezuelában

Egy bűnszervezet tagjai saját medencét, éjszakai klubot és egy mini állatkertet is kialakítottak a börtön területén.

2023. szeptember 21., 10:30

Szerző:

Venezuela 11 ezer katonát vezényelt az ország északi részén található Tocoron városába, hogy visszaszerezzék a helyi börtön irányítását a Tren de Aragua nevű bűnszervezettől – írja a BBC. Az ország északi részén található Tocorón börtön évekig a Tren de Aragua mega-banda irányítása alatt állt. A tagok szabadon barangolhattak a börtönben, ahol szállodaszerű létesítmények voltak, köztük medence, éjszakai klub és mini állatkert – írja a Telex. A 6000 rabot más börtönökbe szállítják át.

Sok szabad ember, valamint a rabok hozzátartozói önszántukból is beköltöztek a börtönbe, és ott együtt éltek az elítéltekkel. A Tren de Aragua banda vezetője, a gyilkosságért és kábítószer-kereskedelemért elítélt Hector Guerrero Flores 17 éves „börtönbüntetését” töltötte itt, ám a valóságban olyan nagy hatalma volt, hogy szabadon járt ki-be a börtönből, mielőtt főállású rab lett – mondta Carlos Nieto, a Window to Freedom nevű civil szervezet koordinátora.

A venezuelai belügyminisztérium és Nicolás Maduro államelnök a Twitteren közzétett közleményben gratulált a börtönt felszabadító tiszteknek, akik „felszámolták a bűnözés központját”. Beszámolók szerint helyi újságírók látták, hogy a katonák motorkerékpárokat, televíziókat és mikrohullámú sütőket hoztak ki a börtönből.

(Kiemelt képünkön: A Bolivári Nemzeti Gárda (GNB) tagjai őrködnek a Tocoron börtön előtt Tocoronban, Aragua államban, Venezuelában, 2023. szeptember 20-án. Venezuela szerdán közölte, hogy egy nagyszabású műveletben, amelyben a biztonsági erők 11 000 tagja vett részt, egy börtön feletti ellenőrzést foglalt el egy nagyhatalmú, nemzetközi hatókörű banda kezéből. Fotó: YURI CORTEZ / AFP)

13:49

Ebrahim Raiszi iráni elnök csütörtökön Oroszországba látogat, ahol orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

12:57

Kína reméli, hogy a közelgő csúcstalálkozón fellendíti kapcsolatait az Európai Unióval, és határozottan a pragmatikus együttműködésre összpontosít a bonyolult helyzetek és komoly kihívások közepette – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn Pekingben.