11 év börtönt kapott egy amerikai újságíró, mert a mianmari puccsról tudósított

A hét elején két további vádat is felhoztak Danny Fensterrel szemben, aminek következtében akár életfogytiglant is kaphat.

2021. november 12., 14:56

Szerző:

A mianmari katonai bíróság 11 év börtönre ítélte Danny Fenster amerikai újságírót, miután bűnösnek találták a bevándorlási törvény megsértésében, törvénytelen társulásban, valamint a katonasággal való egyet nem értés vádjában. A hét elején két további vádat is emeltek Fenster ellen: lázadás és terrorizmus miatt, amelyek maximális büntetési tétele életfogytiglani börtönbüntetés is lehet. Az új vádak tárgyalása november 16-án kezdődik, írja a BBC.

A 37 éves Fenstert, aki a Frontier Myanmar internetes oldal szerkesztője volt, májusban vették őrizetbe a jangoni nemzetközi repülőtéren. A Frontier szerint Fenster korábban a Myanmar Now-nak dolgozott, egy független híroldalnak, amely a puccs óta kritizálja a hadsereget. Jelenlegi munkahelye közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban, mely szerint a vádak alaptalan állításokon alapulnak, ugyanis tudósítása idején már 9 hónapja dolgozott a Frontiernek, ellentétben a katonai bíróság állításaival, mely szerint a betiltott Myanmar Now-nak dolgozik. Mianmarban egyébként viszonylagos kevés külföldi újságíró volt jelen a puccs idején, néhány hónapja azonban egy japán tudósítót is letartóztattak, őt azonban szabadon engedték, miután Japán követelte azt a hatóságoktól. 

(Kiemelt kép: Fennster family / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.