11 embert égettek el élve, a legfiatalabb 14 éves volt

Mianmari katonák élve elégettek tizenegy falusit, köztük hat kamaszt az ország északnyugati részén kedden – számoltak be szemtanúk és helyi hírforrások szerdán.

2021. december 8., 13:30

Szerző:

A közösségi médiában megjelent felvételeken és fényképeken elszenesedett holttestek voltak láthatók hátrakötött kézzel.
Médiaértesülések szerint száz katona rohanta le a mianmari Szagaing térségben található Don Taw faluját kedd reggel.
"A testvérem egyetemi hallgató volt, csupán 22 éves" – mondta el az egyik áldozat rokona. "Amikor a katonák bevonultak, futni kezdtünk, de őt elfogták és megölték" – tette hozzá.

A 2021 áprilisában a junta ellenzőiből alakult ellenzéki "nemzeti egységkormány" egyik szóvivője nyilvánosságra hozta a meggyilkoltak névsorát. A legfiatalabb áldozat 14 éves volt. Közleményében azt írta: a hadsereg tevékenysége kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

"Ezek tisztán és egyszerűen terrorcselekmények" – szögezte le.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást az NLD nyerte. A puccs óta az országban káosz és erőszak pusztít. A katonaság könyörtelen támadásokat indított a tiltakozók ellen.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) szerint a puccs óta legalább 1300 ember vesztette életét és több mint tízezret letartóztattak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Rendőrök sorfalat állnak a katonai hatalomátvétel ellen tüntető emberekkel szemben Mianmar fővárosában, Najpjidóban 2021. február 8-án. A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat, miután választási csalásra hivatkozva őrizetbe vették a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji államtanácsost. MTI/EPA/Maung Lonlan)

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést.