Zsoldosokkal próbálta elfoglalni a Dunaferr vasművet az ukrán kisebbségi tulajdonos

A hírt a polgármester, a rendőrség és maga a vasmű is megerősítette, egy ember ellen szabálysértési eljárás indult.

2021. április 17., 10:50

Szerző:

Szokatlanul komoly rendőri készültség volt péntek este Dunaújvárosban, Pintér Tamás polgármester nyilatkozata szerint azért, mert egy biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba – írta meg a hvg.hu.

A polgármester este 10 után azt mondta egy helyi hírportálnak, hogy egy körülbelül 100 fős, őrző-védőkből álló csoport akart bejutni a vasgyár területére. A rendőrség feltartóztatta, igazoltatta és visszafordította a társaságot. „A történtek ellenére a vasgyár esti műszakváltása rendben zajlott. Én is szeretnék mindenkit megnyugtatni: a rendőrség továbbra is biztosítja a rendet Dunaújváros utcáin” – idézi a lap a polgármestert.

A vasmű szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos „zsoldosai” voltak az elkövetők, a rendőrség egy ember ellen szabálysértési eljárást indított. Az esetről szóló híreket a rendőrség is megerősítette.

„Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken, az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.” – írja a Dunaferr közleménye.

Az ügy előzménye, hogy az orosz többségi tulajdonos március elején azt állította: alvilági módszerekkel, meghamisított okiratokkal akarták átvenni a vállalat irányítását az ukrán kisebbségi tulajdonos megbízottjai.

(Kiemelt kép: Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)