„Hazavágtam egy nőt” – Ősszel dől el, élete végéig börtönben marad-e a brutális zsámboki gyilkos

2020. július 19., 10:00

Szerző: Árpási Bence

Még a kollégái sem hitték el P. Jánosnak, hogy ember ölt.

Hiába mondta el a munkatársainak, hogy gyilkolt az éjjel, azt hitték részeg és aludni küldték. Később szembesülniük kellett a szörnyű valóval: igazat mondott a férfi, akinek állítólag Gyilkos volt a beceneve.

2017 őszén a Pest megyei Zsámbokon járunk. Saját házában holtan találtak egy 88 éves, folyamatos gondozásra szoruló nőt. Gyorsan kiderült, hogy gyilkosság áldozata lett és a feltételezett tettes nem más, mint a 24 éves P. János. Ezt közölte a maga sajátos módján a kollégáival, akiknek azt mondta: „hazavágtam egy nőt”. Később megérkeztek a hírek a részletekről: a tettes egy vascsővel,

minden ok nélkül négyszer fejbevágta áldozatát, aki azonnal életét veszítette. Közvetlenül ezután meg is erőszakolta a már halott nőt,

aztán meggyújtotta maga körül a szoba berendezései. De nem tudta lángba borítani a házat. Áldozatának holttestét később találta meg egyik hozzátartozója. A rendőrök a bejelentést követően két órán belül elfogták.

A gyilkossággal vádolt férfi elfogása után

A férfi segédmunkásként dolgozott a településen. Október 14.-én P. János előleget kért a főnökétől, amit meg is kapott. Nyomban egy helyi trafikba mentek kollégájával, ahol sört, bort és pálinkát ittak. Éjjel egy körül egyedül elkezdett céltalanul bolyongani a faluban, kezében egy vascsővel. Lődörgése közben pillantotta meg, hogy az idős nő szobájában ég a villany. Fellépett a kerítés szélére és megpillantotta áldozatát, amint az ágyában fekszik.

Ekkor határozta el, bemegy hozzá, hogy kirabolja és kielégítse szexuális vágyát.

Ezt követően sújtott le rá egy vascsővel a fejére négy alkalommal, a vádhatóság szerint „emberi erőt meghaladó erővel” és közösült vele. Noha kutatott a szobában értékek után, ám semmit sem vitt el. Később a vád szerint rávette kollégáját, égessék el a véres ruháját. Csak nem volt náluk öngyújtó, így nem sikerült a művelet. A munkatárs lett az ügy másodrendű vádlottja, első fokon ő is letöltendő börtönbüntetést kapott bűnpártolásért. Ugyanakkor állítja, P. János megfenyegette, hogy segítsen neki, de ezt az érvelést nem fogadta el az elsőfokú bíróság.

Helyszínelők dolgoznak az idős nő háza előtt a gyilkosság másnapján
Fotó: Lakatos Péter

Az elsőfokú ítéletet 2020 januárjában, a Budapest Környéki Törvényszéken hirdették ki. Eszerint P. Jánosnak élete végéig börtönben kellene maradnia. Kérdés azonban, enyhít-e az ítéleten a másodfok, lehetséges-e a férfi ügyének felülvizsgálata.

Az ügyet a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja majd október 22-én, 9 órakor

tudtuk meg az ítélőtáblától.

Mint lapunknak írták, az elsőrendű vádlottat távmeghallgatás útján hallgatják majd meg. Ugyan az ülés nyilvános lesz, a járványügyi szabályok változása miatt könnyen zárt lehet.

Már az elsőfokú tárgyalás is a hallgatóság kizárásával zajlott, noha akkor még közel sem volt járványveszély. Ekkor az áldozat kegyeleti okaira hivatkozva döntött így a bíró.

Utóbbi is talán jól sejteti, milyen rettenetes, szinte elképzelhetetlen bestialitással végzett áldozatával a fiatal férfi.

Ugyanakkor látunk ellenpéldát is, hiába ölnek meg felfoghatatlan brutalitással valakit, a bíróság ennek ellenére nem rendel el zárt tárgyalást. Ilyen volt a 2011-es, nagy port kavart Szita Bence-gyilkosság. (A 11 éves fiú mostohaanyja két hajléktalant bérelt fel, öljék meg a kisfiút. Kegyetlenül megkínozták, majd élve eltemették áldozatukat. Őket is tényleges életfogytiglanra ítélték, de időközben meghaltak a rácsok mögött.)

A Zsámbokon történtek mindenesetre alapos indokkal szolgálnak másodfokon is egy zárt tárgyalásra.

P. János bilincsben, rendőri kísérettel várakozik.

Ha valóban nem szabadulhat élete végig P. János, olyan bűnözők közé kerül, akiket a magyar jogrendszer legsúlyosabb büntetésével sújtottak. Ilyet kapott többek között

  • az idős embereket brutálisan kirabló és többüket meggyilkoló ároktői banda vezetői, Rostás Henrik és Rostás Elemér
  • a 2009-es csepeli iskolai kettős gyilkosság elkövetője, Kun Tamás
  • Magyar Róbert, a fekete sereg vezetője
  • Bódi Zsolt, aki 2000-ben az Oktogonon, egy gyorsétteremben lőtt le három fiatalt, lényegében előzmény nélkül
  • vagy éppen Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt, a romagyilkosságok elkövetői. 

Őket szokták úgy hívni, hogy a „fekvő nyolcasok”. Ez ugyanis a végtelen jele, amely azt jelenti,

élve sohasem hagyják el a rácsokat. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.