Zoya Katarova: A kínai vakcinával nem állítható meg a járvány

A biológiai tudományok kandidátusa szerint a variánsok terjedésével szemben leginkább csak az olyan erős vakcinák tudnak megfelelő védelmet biztosítani, mint a Pfizer, a Moderna és a Szputnyik.

2021. május 7., 11:31

Szerző:

Az összes jelenlegi vakcina megvédi az embert a halálos betegségek kialakulásától, de a vírusterjedés szempontjából nem mindegyik hatásos. A Sinopharmot leginkább olyanoknak ajánlom, akiknél kevés a kontaktusok száma – mondta Zaya Katarova, a biológiai tudományok kandidátusa a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke nemrég a járvány láthatatlan áldozatairól beszélt, vagyis azokról az ellátatlanul maradt betegekről, akik esetében maradandó egészségkárosodás alakulhatott ki a kezelések hiánya miatt. Angliában már most látszanak az ezt igazoló tendenciák, ugyanis jelentősen nőtt a rákos megbetegedésekkel diagnosztizáltak száma a járvány idején.

Zoya Katarova szerint emellett a Covid-19 fertőzés miatt is nőhet a daganatos megbetegedések száma, ugyanis a vírus egyik képessége, hogy megtámadja az immunrendszert, aminek következtében nagyobb arányban jelenhet meg daganat a szervezetben. Hozzátette: a központi idegrendszerben történő károsodás is súlyos következményekkel járhat, erre azonban jelenleg még nincs kezelés.

A vírus terjedése és a mutációk kialakulása miatt a kutató szerint fontos lenne, hogy mindenki 90 százalék feletti hatékonyságú vakcinával oltassa be magát – mondta, majd hozzátette: a Pfizer, a Moderna és a Szputnyik tűnik ilyen szempontból jó megoldásnak. A járvány terjedésének megfékezésére Katarova szerint nem elég a kínai vakcina, ugyanis az új variánsokkal szemben nem véd eléggé. Hozzátette: a mostani erős vakcinák sem biztos, hogy sokáig bírják a nyomást a variánsokkal szemben. 

Koronavírus - Oltás Nyíregyházán
 
 
Fotó: MTI | Balázs Attila
 

Véleménye szerint a kínai vakcinát olyanoknak kell elsősorban felajánlani, akiknél a kontaktusok száma rendkívül alacsony, így egészségügyi dolgozóknak, tanároknak semmiképp nem ajánlja azt. Kijelentette: félő azonban, hogy a kis védettséget biztosító vakcinák újra felfűthetik a járványt. Ugyan az összes jelenlegi vakcina megvédi az embert a halálos betegség kialakulásától, de a vírusterjedés szempontjából nem mindegyik hatásos. A Sinopharmmal oltottak például könnyedén hordozhatják a fertőzőbb variánsokat – mondta. Katarova szerint a harmadik oltás beadása elkerülhetetlen.

Ismertette továbbá, hogy a Pfizer vakcinája vizsgázott eddig a legjobban az összes többi készítményhez képest, ugyanis rendkívül magas védettséget nyújt. Izraelben kizárólag ezzel az oltóanyaggal zajlott az oltási program, a fertőzés terjedése pedig nagyon lecsökkent, és nincsenek halálos esetek sem. Katarova szerint a 16-18 éves gyerekeket eddig is lehetett volna oltani a vakcinával, most azonban arra kértek engedélyt, hogy a 12-15 év közöttieknek is beadhassák.

(Kiemelt képünk illusztráció: Oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát Benedek Magdolna orvos a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Oltópontján Kecskeméten, 2021. május 4-én. Fotó: MTI | Bús Csaba)