Zebraharc alakul Pécsett, de Pesten is 80 millióért készült el egy gyalogátkelő

28 millió forintból jönne ki egy pécsi gyalogátkelőhely kialakítása, amit a közgyűlés ellenzéki frakciója túlárazottnak tart. Az önkormányzat 28 zebra kivitelezésére ír ki közbeszerzést, de a folyamat egyelőre megtorpant, eközben a főváros VIII. kerületében már át is adtak egy 80 milliós gyalogátkelőt.

2023. augusztus 31., 11:39

Szerző:

Három lépcsőben 28 új zebrát alakítana ki Pécs önkormányzata a városban, erről kedden döntött a közgyűlés. Átlagosan egy zebra csaknem 28 millió forintba kerülne, a kivitelezésre pedig közbeszerzési eljárást írna ki az önkormányzat. „Biztos, hogy ennél olcsóbban is meg lehet oldani" – fogalmazott a város ellenzéki képviselője mondja, aki szerint jelentősen túlárazott projektről van szó.

„Sokféle zebra van, van ahol csak fel kell festeni van ahol lámpa is kell ezek különböző árúak, és messze nincs annyi kialakítandó zebra, mint ami tegnap elfogadásra került, ahol közvilágítást kellene kialakítani" – nyilatkozta az ATV Híradónak Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesülete elnöke.

Auth István, a DK önkormányzati képviselője szerint azonban

„ez a 28 darab zebra mind egyedi eset, ahol a világítást is fel kell újítani, illetve ki kell építeni, van ahol parkolókat kell megszüntetni vagy újra tervezni, szóval nem egyszerű a zebrák felfestése".

Az önkormányzat nem csak sima zebrákat telepítene a városban, hanem olyanokat is, ahol fényjelző berendezés engedné majd át a gyalogosokat az autók előtt: semmi mást nem kell tenni csak megnyomni egy gombot és a lámpa zöldre vált. A helyi Fidesz ugyan egyetért a zebrák kialakításával, de a fizetendő számlát túl drágának tartja – értesült az ATV.

Budapesten 80 millióba is kerülhet egy zebra

Négy év alatt készült el, 80 millióba került a VIII. kerületi gyalogátkelőhely – írta meg a 444.hu. A 2019-es önkormányzati választás előtt ez volt Camara-Bereczki Ferenc Miklósnak, a körzet közös ellenzéki képviselőjelöltjének a legfőbb kampányígérete. Azaz négy év kellett a megválasztásától a megvalósulásig. De mindez semmi ahhoz képest, hogy a gyalogátkelőhely 80 millió forintba került. A gyalogátkelő a VIII. kerületi Orczy út és Kőris utca kereszteződésében van, tegnap adták át. 

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Pixabay)