Závecz: nagyon csúnyán kikaphat a szombathelyi Fidesz, ha Hende Csabát indítják el 2024-ben

A Závecz Research felmérése szerint tarolni fog a Nemény András által vezetett frakció a 2024-es, szombathelyi önkormányzati választáson, a várost 2019-ig vezető Fidesz-KDNP-nek nem sok esély kínálkozik.

2023. július 29., 19:20

Szerző:

A szavazatok 65 százalékát szerezheti meg 2024-ben az ellenzéki városvezetés Szombathelyen, így tarolhat majd, írja felmérése érétkelőjében a Závecz Research kutatóintézet. Az MSZP-s Nemény András által vezetett ellenzéki koalíció így 2019 októbere után 2024 júniusában még nagyobb arányban győzheti le a várost sokáig vezető Fidesz-KDNP-t. 

Az LMP Vas megyei szervezete megbízásából készült felmérés előtt, négy éve Nemény és az ellenzéki koalíció csupán 399 szavazatos előnnyel nyerte meg a választást, ez az előny ennél már jóval több.

A felmérés azután készült, hogy kiderült, a Fidesz korábbi honvédelmi miniszterét Hende Csabát tervezi elindítani Nemény elleni, polgármester-jelöltként, noha ezt a kormánypártok hivatalosan még nem erősítették meg. A Závecz viszont mégis azt kérdezte meg, kire szavaznának a szombathelyiek Hende és Nemény közül.

A részvételt felmérés szerint 63 százalék ígérte biztosra a választáson, ami viszonylag alacsonynak számít. Érdekesség, hogy míg a megyeszékhely válaszadó lakóinak döntő többsége elégedetlen a Fidesz politikájával és Neményt támogatná az önkormányzati választáson, az ezzel egy időben megtartandó EP-választásokon a többség mégis a Fideszt támogatná, ilyen értelemben tehát „szétszavaznának.”

(Kiemelt kép: Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar volt polgármester a szombathelyi Savaria napokon, 2017-ben. Fotó: Hende Csaba, Facebook)