Zacher Gábor: bizalmi válság van Magyarországon

Senki sem lehet teljesen védett.

2021. december 10., 10:18

Szerző:

„Járvány idején NEM oltunk, mert legyengíti az immunrendszert, és veszélyes mutációkat generál!” – ez volt olvasható a „Semmelweis Egyetem Infektológia Tanszék” egy tankönyvének tulajdonított idézetben. Az intézmény közleményben cáfolt, mint többek között közölték, egy újabb járvánnyal és oltással kapcsolatos álhír terjed az interneten.

A járvány 2020 márciusa óta van jelen Magyarországon, ez idő alatt pedig sok családot ért veszteség a koronavírus miatt. Arra voltunk kíváncsiak, vajon az álhírek vannak nagyobb hatással ránk, vagy a tapasztalat és egy-egy negatív történet.

Negatív példák

A napokban halt meg koronavírus fertőzés miatt Kóbor János, az Omega énekese. A helyi sajtó szerint Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok is elkapta a betegséget. Az Omega énekesével kapcsolatban több lap írt arról, hogy a zenész ismerősei unszolása ellenére sem adatta be magának a koronavírus elleni vakcinát. Csollány Szilveszter pedig több oltásszkeptikus posztot is megosztott a közösségi oldalán.

Kóbor János halálával és Csollány Szilveszter állapotával kapcsolatban már több szakember is megszólalt. A népszerű orvos, Dr. Novák Hunor arról írt a Facebook-on, hogy Kóbor János története is mutatja, hogy egy erős immunrendszer nem helyettesíti a koronavírus elleni oltást. „Kóbor János tragikus halála kapcsán a média nagy része szemérmesen hallgat. Pedig a hallgatás újabb emberek halálához vezethet, orvosként pedig az emberi élet védelmére esküdtem fel, ezért elvégzem én a „piszkos”, kellemetlen és hálátlan munkát. Ha posztom hatására csak egy ember is beoltja magát, eggyel kevesebb ember fog meghalni és eggyel kevesebb család fog gyászolni, már megérte” – írta Novák Hunor..

A szakember hozzátette, szerinte az oltás olyan, mint a légzsák és a biztonsági öv az autóban. „Ritkán úgy is meg lehet halni egy balesetben, de sokkal kisebb az esélye, és ezek rengeteg emberi életet mentettek már meg. Semelyik védőoltás nem 100 százalékos. A COVID oltás legnagyobb haszna, hogy a súlyos, halálos kimenetellel szemben igen nagy hatékonysággal véd (de ott sem 100 százalék). Éppen ezért nem állítható 100 százalékos biztonsággal, hogy ha Kóbor János beoltotta volna magát, biztosan nem halhatott volna meg, „csak” körülbelül 90-95% lehetett volna az esélye annak, hogy élve megússza. Tanuljunk a tragédiából” – tette hozzá.

Rusvai Miklós virológus is beszélt Kóbor János haláláról. Mint megjegyezte, a történtek sajnálattal töltik el, és reméli, hogy a zenész tragikus sorsa több oltásellenest is képes meggyőzni. A sportoló állapotáról pedig azt mondta a Ripost szerint: A szintén oltástagadó hírében álló Csollány Szilveszter viszont egy sportember, ráadásul évtizedekkel fiatalabb Kóbornál, mégis nagyon rossz állapotban van a vírus miatt. Az ő sorsa igazán meggyőző lehetne az oltásellenesek számára – mondta, olvasható a cikkben.

Információs bizalmi válság

Dr. Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos szerint többek között a pontos információk hiánya vezetett oda, hogy jelenleg is sokan kételkednek a vakcinákban. „A központi kommunikációnak komoly felelőssége van az oltással kapcsolatos tévhitek terjedésében. Hiszen igazán még maga a betegség sincs megfelelően bemutatva az egészségügyi laikusok számára.

A legtöbben például nem tudják, hogy a fertőzés milyen tüdőelváltozásokat okozhat. Ez az információhiány pedig bizalmi válsághoz vezetett. A lakosság egy része nem tudja, kinek higgyen. Nem elég azt hajtogatni, hogy az oltásnak nincsen alternatívája. Azt kell elmagyarázni, hogyan működnek a vakcinák

– mondta lapunknak a szakember.

A toxikológus úgy véli, nemcsak a járvánnyal kapcsolatos álhírek képesek alakítani az emberek oltáshoz való hozzáállásán. „A bizalmi válsághoz vezethetett az is, hogy valaki egyszer azt mondta Magyarországon: aki megbetegszik, meggyógyítjuk. Majd ennek ellenére most azt látják az emberek, hogy van több mint 35 ezer halottunk” – mondta.

A szakember károsnak tartja a „teljesen védett szófordulatot is.” Úgy véli, ez azt sugallja, hogy az oltás teljes védelmet biztosít a koronavírus ellen. „A sajtó nem követhet el ilyen bakikat, mivel ez félrevezető, és állbiztonságot kelt az emberekben. A vakcinák hatásosságánál sehol nem szerepel, hogy 100 százalékban védenek.

Fontos, hogy az emberek tudják, hogy oltással is megbetegedhetnek és kórházba kerülhetnek. De annak az esélye, hogy valaki két vagy három vakcina után lélegeztetőgépre kerüljön, esetleg belehaljon a betegségbe, nagyon-nagyon kicsi. De nem nulla 

– mondta.

Zacher Gábor ezért úgy véli, a rossz kommunikáció miatt egy-egy oltott személy megbetegedése megzavarhatja az embereket. „A negatív hírek sokkal nagyobb hatással vannak ránk, mint a pozitívak. Ha valaki leírja, hogy megkapta az oltásokat, és nincs semmi baja, senkit nem fog érdekelni. Ezzel ellentétben, ha valaki azt mondja, hogy megkapta mindkét vakcinát, és mégis kórházba került, sokan bebeszélik maguknak, hogy az oltás semmit nem ér, holott ez nem igaz” – tette hozzá.

„Egy-egy ismert személy megbetegedése megrázhatja az embereket, de nem ösztönzi őket az oltás felvételére” – mondta a szakember, majd hozzátette: „Inkább olyan esetekről tudok, mikor valaki elkapta a fertőzést, és a betegség miatt megváltozott a szemlélete az oltásról. Ők képesek meggyőzni az ismerőseiket is, hiszen a hasonló lokális, egyéni példák képesek eljutni az emberekhez” – tette hozzá Zacher Gábor.

(Kiemelt kép: Debrecen, 2013. november 29. Zacher Gábor toxikológus, a Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztály osztályvezető‘ fő‘orvosa Debrecenben 2013. november 29-én. Ezen a napon a designer drogokról tartott előadást. Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.