Zacher Gábor: A mai meccsen akkora lesz a tömeg, hogy bármi megtörténhet

A főorvos szerint veszélyes lehet a szurkolás, pláne az egészségügyre nézve.

2021. június 15., 15:03

Szerző:

Vészjósló víziói vannak Zacher Gábornak. A főorvos nagyon aggódik amiatt, hogy ma tömegesen ellepik a szurkolók a Puskás Ferenc Stadiont a magyar–portugál meccs miatt:

„nagyon komoly egészségügyi próba lesz, legalábbis szervezési szempontból”

jelentette ki a szakember az Indexnek. A főorvos erre reflektálva elmondta, hogy a stadionban ma egy nagyvárosnyi, körülbelül 60-65 ezer ember gyűlik majd össze, és egy ilyen tömeg esetében bármilyen egészségügyi krízis megtörténhet, legyen szó akár szívinfarktusról, epilepsziás rohamról vagy alkoholmérgezésről.

Hangsúlyozta, hogy a kirendelt egészségügyi dolgozóknak most alkalmazkodniuk kell a szokatlan körülményekhez, de hozzátette, nem kételkedik benne, hogy az ambulanciák kialakítása mögött nagyon komoly logisztika és hozzáértő szakemberek állnak. Szerinte nagyobb eséllyel alakulnak ki balesetek és egészségügyi vészhelyzetek ott, ahol ember tömegével összezsúfolódnak.

Zacher Gábor azt is kiemelte, hogy a korlátozások alatti bezártság utáni felszabadulás és maga a mérkőzés együttesen olyan eufóriát válthat ki a magyarokból a mai napon, ami további balesetekhez vezethet. Azt ugyan megérti, hogy a bezártság miatt sokan kiszabadulva féktelen bulizásba kezdenek.

(Kiemelt kép: Zacher Gábor toxikológus (b) és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.