Vsqure: Orbánék a kínai rendőrök jelenléte mellett megfigyelő kamerák telepítését is engedélyezték Pekingnek

A VSquare információi szerint nem nyilvános megállapodás született a magyar és kínai vezetés között, miszerint nem csak kínai rendőrök jelenlétére bólintottak Magyarországon, de az Orbán-kormány arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerák telepítését engedi.

2024. május 24., 10:36

Szerző:

Nem nyilvános megállapodás született a magyar és a kínai vezetés között, hogy fejlett AI-val, például arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerák  telepítését engedi Magyarországon – írta a 24.hu a VSquare csütörtöki hírlevele nyomán.

A lap forrásai szerint a megállapodás Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján született meg, ahol arról is döntöttek, hogy kínai rendőrök járőrözhetnek majd Magyarországon, és így könnyen eljuthatnak titkos küldetésekkel akár más uniós országbeli célpontokhoz is.

A V-Square az értesüléssel kapcsolatban hiába kereste a magyar kormányzatot, nem kapott hivatalos választ.

A VSquare szerint ha igaz is, hogy a kínai térfigyelő kamerák esetében a telepítés célja a kínai befektetések, intézmények és azok munkatársai megfigyelése, aggaszthatja Magyarország NATO-szövetségesit, hogy a kínai hadsereghez/hírszerzéshez köthető, vagy akár nyugati szankciók alatt álló technológiai cégeket is bevonhatnak az ügyletbe.

 Donáth Anna az Európai Bizottsághoz fordul

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-listavezetője az Európai Bizottsághoz fordul, a sajtóértesülések miatt. A politikus a Facebookon azt írta: a technológia használatáról szóló megállapodás számos jogszabályt sérthet és súlyosan veszélyezteti a magyar állampolgárokat és a Magyarországon élő kínai állampolgárok biztonságát, valamint az ország szuverenítását is.

„A kínai technika és az azt üzemeltető, fejlesztő kínai cégek jelenléte az országban teljes mértékben szemben áll a demokratikus működéssel és a NATO, illetve az EU értékeivel és érdekeivel” – írta Donáth, aki szombaton a kínai és orosz nagykövetségek elé tüntetést is szervez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: neymark195 via Pixabay)

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.