Vona Gábor: Orbán Viktor egy kiégett, mentálisan megbillent ember, el akarjuk számoltatni

2017. november 11., 10:42

Szerző:

A Jobbik elnöke a Magyar Nemzet szombati számának adott egy hosszú interjút. Szerinte a pártja néppárti fordulata olyan siker, amelyet politológushallgatóknak taníthatnak majd az egyetemen. Arról, hogy számszerűsíthetően milyen sikerről van szó, nem árul el részleteket – ez majd kiderül a 2018-as választásokon –, de ettől függetlenül úgy érzi, hogy hogy sokkal alkalmasabb ma Magyarország vezetésére Orbán Viktornál. A jelenlegi miniszterelnöknek – fűzi hozzá – nagyobb a politikai tapasztalata és rutinja,

„de mára felelőtlen, kiégett, mentálisan megbillent ember lett belőle. A miniszterelnök feladata az, hogy az országot jó célok mentén egyesíteni tudja. Orbán ellenben ma már mást sem csinál, mint a Fidesz szavazóinak politizál. Én minden magyarnak fogok.”

Vona az interjúban elárulja azt is, hogy bár nagyon lesújtó véleménye van Orbánról, még mindig miniszterelnök úrnak szólítja. Ez a tiszteletet – jegyzi meg Orbán azonban nem viszonozza, az ő lejáratását és a családja zaklatását a fideszes médiára bízza. „A tudást és a kitartást tisztelem a kormányfőben, az aljasságot és a korrupciót nem. Egyúttal amit jól csinált, nem fogom csak azért megváltoztatni, mert ellenfelek vagyunk.” Ezen túl Vona elszámoltatást ígér:

„Az elmúlt hét évben bőven van miért elszámolni, még akkor is, ha a fideszes többség az Országgyűlésben hozott olyan törvényeket, amelyek legálissá tettek korábban korruptnak számító folyamatokat. Orbánt is el akarjuk számoltatni, aki ennek az egész pókhálónak a közepén áll. (...) Szerintem a magyarországi korrupció mögött Orbán áll. ”

– hívja fel a figyelmet.

Vona láthatóan szeretné, ha az emberek elfelejtenék, hogy a Jobbik szélsőjobboldali párt, amelynek az egyik képviselője, Kulcsár Gergely beleköpött a holokausztnak emléket állító Duna-parti vascipőkbe, Gyöngyösi Márton pedig 2012-ben még listázni akarta a zsidó származású országgyűlési képviselőket, szerinte legalábbis már nem az számít, ki milyen ideológiai háttérrel érkezik, hanem az, hogy kivel tudják építeni az országot, ő már kilépett a XX. századra jellemző koordináta-rendszerből.  „Az új pártok érzik, hogy erre van szükség, nem őrlődhetünk a szüleink és nagyszüleink megosztottságában. Elismerem, hogy egy olyan embertől, akit megnyomorított a fasizmus vagy a kommunizmus, nagyon nehéz a továbblépést kérni, de azt ajánlom a magyar társadalomnak, hogy próbáljunk meg a jövő felé nézni” – kockáztatja meg. Cuki, nem?

Fotó: MTI / Varga György

A Jobbik elnöke egyébként számít a melegek szavazataira is – szerinte a Jobbiknak eddig is voltak meleg szimpatizánsai, a Budapest Pride-ot már nem tiltatná be.  „Nem akarom tiltani senkinek, hogy törvényes keretek között felvonuljon, mindaddig, amíg a rendezvény nem sérti mások érzékenységét” – hangzik az erről szóló, kissé kétértelmű megjegyzése. Júniusban még provokáció felkiáltással akarta betiltani a budapesti melegfelvonulást.