Vona Gábor: Mi is reménykedtünk, hogy Simicska atombombája előkerül, de ez sajnos elmaradt

2020. június 29., 11:59

Szerző:

Interjút adott a kormánypárti Magyar Nemzetnek Vona Gábor egykori Jobbik-elnök, mint mondta, azért, mert már nem pártpolitikus, „csupán egy civil, tehát nincs vesztenivalóm”.

Szóba kerül Orbán Viktortól Gyurcsány Ferencen át Simicska Lajosig mindenki, volt pártja jelenlegi elnökéről, Jakab Péterről is elmondja a véleményét.

Vona Gábor mostanában
Fotó: Facebook/Vona Gábor

A legfontosabb gondolatok:

 

  • „Nemcsak Gyurcsány Ferenctől, hanem Orbán Viktortól is ugyanakkora távolságot akartam tartani. Egy harmadik pólus létrehozása volt a célom. Sajnos 2018-ban kiderült, hogy ez jelenleg nem lehetséges”.
  • „Egyszerűen neki is a kormányváltás volt az érdeke, így több megjelenési lehetőséget biztosított a Jobbiknak a média- és reklámfelületein” – mondta az állítólagos Simicska Lajossal kötött szövetségről, ami formálisan elmondása szerint egyáltalán nem létezett.
  • „Abban mi is reménykedtünk, hogy az említett atombomba előkerül, ám ez sajnos elmaradt”
  • A Mi Hazánk nevű pártról és Toroczkai Lászlóról azt mondta: ők csak a szélsőjobb szűk bázisát tudják és akarják megszólítani, faék egyszerűségű stratégiával, miközben szerinte a Jobbik már a néppártosodás előtt is több volt egy radikális pártnál.
  • Az új Jobbik-vezetőről, Jakab Péterről: az elnöksége alatt szóvivő volt, azt a feladatát kiválóan látta el. „A tisztújítás során neki drukkoltam, de arra nem látok rá, hogy milyen vezető. Ezt majd az idő dönti el”.
  • A Jobbik jelenlegi politikája eltér az általa képviselttől, mert Vona nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti szavazók megszólítására is törekedett, de „ezt ma nem látom”.
  • „Az én politikám a középosztály megszólítására és szélesítésére épült. A mostani Jobbik pedig az alsó-középosztályt célozza meg, csakhogy a DK, az MSZP és a Fidesz is erre fókuszál. Őket pedig ebben nehéz lesz legyőzni. Másrészt szerintem Magyarországnak nem az alsó-középosztály hergelésében való zsigeri versenyre, hanem egy józan polgári politikára lenne szüksége”.
  • Gyurcsány Ferenc állítja össze „az ellenzéki együttműködés táncrendjét, pedig „csak egy nanopárt áll mögötte”.
  • Nem vállalná el újra miniszterelnök-jelöltséget, mert jelenleg nincs széles társadalmi igény arra, amit képvisel. „A választás a veszettek viadala lesz. Én meg hídépítésről és második reformkorról beszélek. Ez most nem az én meccsem”.
  • Nem vloggerkedésből él meg, hanem könyvkiadásból, marketing-tanácsadásból, workshopok és rendezvények szervezéséből, amiket a cége intéz. Emellett "komoly bevételei" származnak a sajtóperekből is.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.