Voldemort-ügy: Polt kérte Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését

Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte, hogy függesszék fel Mengyi Roland fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogát – jelentette be csütörtök délelőtt Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Mengyi Rolandról a hónap elején – rendőrségi iratok és lehallgatási jegyzőkönyvek alapján – a , hogy százmilliós uniós támogatás lenyúlási tervének volt részese. Két bűncselekmény merült fel Mengyivel kapcsolatban. Az egyik bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérlete, a másik vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés. Ezeknek a büntetési tétele kettőtől nyolc, illetve öttől tíz év szabadságvesztés.

2016. augusztus 18., 11:45

Szociális szövetkezetek szerettek volna tavaly uniós pénzre pályázni, és az ügyben eddig meggyanúsított szereplők szerint Mengyi a megnyert pénz először 50, aztán már 90 százaléka fejében segített volna nekik úgy, hogy elintézi: kifejezetten rájuk írjanak ki egy 500 milliós pályázatot.

Mengyi ezenkívül tízmillió forint „alkotmányos költségnek” hívott kenőpénzt is kért lehallgatási jegyzőkönyvek szerint, és közben végig Voldemort Nagyúrnak szólíttatta magát.

Mengyi tagadta mindezt, azt mondta, a lelkiismerete tiszta, és áll bármilyen vizsgálat elé.

Az MSZP feljelentést tett a képviselő ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés bűntette miatt.

A szövetkezetek ügyében egyébként eddig öt embert gyanúsítottak meg. A nyomozást a NAV július 11-én átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

E heti lapszámunkban

folytatjuk a történetet. Egyre több jel utal arra, hogy valaki pozíciójánál fogva Mengyi Rolandnak, valamint minisztériumi kapcsolatrendszerének kedvezve befolyásolta a képviselőt is érintő korrupciós büntetőügy nyomozását. A belső jelentések hálójában kibogozhatatlan, ki áll a háttérben, de Tállai András NAV-vezető vagy Polt Péter legfőbb ügyész lehetett az. A NAV nyomozói ugyanis végigkövették az ügyet, egészen odáig, amikor Mengyi egy nejlonzacskóban átvette az ötmillió forintot, a rajtaütésre azonban nem kaptak engedélyt. (Pedig ilyen esetben mentelmi joggal rendelkező ellen is felléphettek volna.) A rajtaütés elmaradására egy magyarázat lehetett volna: ha a teljes folyamatot végigkövetve az egész pénzcsapoló rendszert feltérképezik. Csakhogy ez sem valósulhatott meg, a NAV jelzésére ugyanis a minisztériumban elutasították a fiktív pályázatot.

Rajtaütés nem volt, a támogatási összeget nem utalták el, vagyis nem befejezett korrupcióról, csak annak kísérletéről beszélünk. Ami komoly enyhítő körülmény.

Fazekas Géza csütörtöki sajtótájékoztatóján mindenesetre határozottan visszautasította, hogy a Legfőbb Ügyészség bármilyen befolyást gyakorolt volna a nyomozásra. Szerinte ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az iratok áttanulmányozása után azonnal benyújtották az indítványt a mentelmi jog felfüggesztésére.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért nem volt rajtaütés, azt válaszolta, hogy a folyamatban lévő nyomozás érdekére hivatkozva ennél többet nem mondhat.

Mengyi Roland a hírre reagálva

közölte: együttműködik az ügyészséggel.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.