Vizsgálóbizottságot kezdeményez a Jobbik a Wikileaks-kiszivárogtatások miatt

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik a WikiLeaks-kiszivárogtatásokkal összefüggésben. Volner János frakcióvezető-helyettes a Külügyminisztérium épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a vizsgálóbizottság létrehozásának szándékát azzal indokolta, hogy véleménye szerint a kormány nem kíván érdemi lépéseket tenni azon magyarországi adatgyűjtés felderítése érdekében, amelyről a WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott dokumentumok árulkodnak. Hozzátette: a vizsgálóbizottság feladata lehetne rávilágítani arra, hogy az Egyesült Államok diplomatái milyen hírszerzési tevékenységet végeztek Magyarországon.

2010. december 9., 17:01

Kik segítették ebben őket hazánkban, valamint hogy feltárja az ezzel kapcsolatos büntetőjogi felelősséget. Volner János kedden kémkedés és feljelentés elmulasztása miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a WikiLeaks-ügyben.

A sajtótájékoztatón frakciótársa, Gyöngyösi Márton annak a véleményének adott hangot, hogy a titkos adatgyűjtés súlyosan sérti Magyarország szuverenitását. Mint mondta, ez különösen annak fényében figyelemreméltó, hogy Magyarország az Egyesült Államokra szövetségesként tekint. Elmondta: a nyilvánosságra jutott dokumentumokban az amerikai külügyminisztérium arra szólította fel diplomatáit, hogy magyar politikusokról szerezzenek be biometrikus adatokat, valamint gyűjtsenek információt a többi között egészségi állapotukról és pénzügyi helyzetükről is. Kitért arra, nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok terhelő adatokra, a magyar politikusok "gyengeségeire" volt kíváncsi.

Gyöngyösi Márton ugyancsak kifogásolta a kormány reakcióját, hiányolva, hogy a kabinet nem szólította fel tisztázásra az amerikai nagykövetet. A WikiLeaks brit médiapartnere, a The Guardian az oknyomozó portál által kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai iratokra hivatkozva múlt pénteken közölte: a Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól adatokat kértek "jelenlegi és majdani vezetőkről, tanácsadókról", ellenzéki és szélsőséges csoportokról. A lap a Magyarországgal kapcsolatos diplomáciai üzenetet nyers formában tette közzé. Az anyag - amelynek végén a Clinton név szerepel - 2009. júniusi keltezésű.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.