Visszavonta egy családtól a magyar állampolgárságot Áder János

Visszaéltek az egyszerűsített honosítással. 

2021. július 28., 19:31

Szerző:

Négy embertől vonta vissza a magyar állampolgárságot Áder János, mert a család visszaélhetett az egyszerűsített honosítás lehetőségével. A köztársasági elnök döntése négy embert érint. A szerdai Magyar Közlönyből a névazonosság alapján kiderült, a négy emberből hárman egy ungvári család tagjai (egyikük egy 15 éves lány.) Negyedik társuk az egykori Szovjetunióban született. Az állampolgárság a határozat közzététele napján szűnik meg.

Az állampolgárságot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július eleji előterjesztése alapján hozta meg a köztársasági elnök, és a szerdai kihirdetés másnapján, azaz július 29-én lesz hivatalos. A közlönyben feltüntették az érintettek nevét, születési helyét. Áder János az Alaptörvény alapján dönt az állampolgárság megszerzésével, megszűnésével kapcsolatos ügyekben. A magyar állampolgárságot csak a megszerzésétől számított 20 éven belül lehet visszavonni. 

A család minden tagjánál arra a paragrafusra hivatkoznak, amely arra utal, hogy állampolgárságukat jogsértően, valótlan adatok közlésével, adatok, tények elhallgatásával szerezték meg, vagyis vélhetően a kedvezményes, egyszerűsített honosítás lehetőségével éltek vissza. A szövegben indoklásként hivatkozott paragrafus szerint a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával, a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

(Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök részt vesz a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság online innovációs fórumán a Sándor-palotában 2021. április 19-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)