Világszerte egyre aggasztóbbak a vírusadatok

A brit mutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. Magyarországon 4147 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 351-en vannak lélegeztetőgépen.

2021. február 20., 10:19

Szerző:

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma. A legfrissebb adatok szerint 2995 újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak szombatra virradóra Magyarországon, ezzel 400 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Tegnap 110, szombatra pedig 107 ember halt bele a betegség szövődményeibe. A gyógyultak száma jelenleg 304 680 fő, az aktív fertőzötteké 81 179 fő – írja a kormányzati portál a ma reggeli járványügyi tájékoztatójában. Tegnap óta 123-an kerültek kórházba, ez az adat szintén erőteljes növekedő tendenciát mutat.

Az aktív fertőzöttek száma 81 179. Kórházban 4147 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 351-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 427 309 fő kapott oltást, ez azt jelent, hogy egyetlen nap alatt 35 488 ember részesült a vakcinából. A regisztrált idősek oltása jelenleg is zajlik a kórházi oltópontokon, a háziorvosok pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik. Több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.

Tovább romlanak a koronavírus-járvány mutatói például Csehországban is, a kormány ezért pénteken este elhalasztotta az üzletek korábban hétfőre jelzett megnyitását és megkérdőjeleződött az iskolák március elsejére tervezett részleges megnyitása is. A kórházi helyzet néhány járásban kezd drámaivá válni, mert egyre több kórház ágyhiánnyal, illetve képesített személyzethiánnyal küszködik. Már napok óta tele van a chebi, a sokolovi és a trutnovi járási kórház, és a betegeket ezekből a lezárt járásokból más kórházakba kell szállítani.  A kelet-csehországi chrudimi kórház pedig bejelentette, hogy az új betegeket már csak az intézmény folyósóin tudják elhelyezni. Felmerült az is, hogy mérlegelik a tornatermek átalakításának a lehetőségét is ideiglenes kórházteremmé. Ezt Jan Blatny szakminiszter közölte pénteken este a cseh közszolgálati televízióban.

Szerbiában közben az idei év második negyedévében 1,2 millió adag Pfizer-oltóanyag érkezik, és a harmadik negyedévre is további 1,19 millió vakcinát vásárolnak Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter bejelentése szerint. A hivatalos adatok szerint a nyugat-balkáni országban eddig több mint 1 111 000 adag oltóanyagot használtak fel. A legtöbben a kínai Sinopharm vakcináját kapták meg, második helyen az orosz vakcina áll.

Új-Zélandon szombaton kezdődött meg a koronavírus elleni oltási kampány. A szigetország sikeresnek számít a járvány kezelésében, az ötmillió lakosú Új-Zélandon a betegségnek eddig mindössze 26 halálos áldozata volt. Az oltási kampányt a bevándorlási hivatal dolgozói, valamint a karanténközpontok és a légiközlekedési dolgozók és a velük egy háztartásban élők immunizálásával kezdik.

Az új-zélandi hatóságok elsőként a Pfizer/BioNTech vakcináját engedélyezték. Az oltási programot, amelyet fokozatosan az egész lakosságra kiterjesztenek, néhány nappal azután kezdték, hogy a hatóságok feloldották az Aucklandben elrendelt háromnapos karantént. Az új-zélandi kormány közölte, hogy az oltási kampány ellenére nem valószínű, hogy a külföldi turisták az idén visszatérhetnek a csendes-óceáni szigetországba.

A tajvani kormány szombaton engedélyezte az AstraZeneca oltását sürgősségi felhasználásra, amellyel az érkezése utáni hét napon belül oltani fognak. Tajvan decemberben jelentette be, hogy közel 20 millió adag vakcinát – köztük 10 millió adag AstraZenecát – vásárol, 4,76 milliót pedig a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával való ellátására létrehozott COVAX program keretében szerez be. Az oltások egy héten belül kezdődhetnek – közölte szombaton újságírókkal Vu Sou-mej, a tajvani gyógyszerfelügyeleti hivatal főigazgatója.

Tajvan először az egészségügyi dolgozókat, illetve a karanténközpontokban dolgozókat kívánja beoltani, és 30 millió adag vakcinát kíván beszerezni a lakosság 65 százalékának immunizálására.

Kambodzsában a járvány miatt lezárták a főváros, Phnompen több negyedét. Hun Szen kormányfő szombaton közölte, hogy az elmúlt 10 órában legalább 32 új fertőzöttet jelentettek. A Khmer Times című újság szerint a legtöbb új fertőzött kínai állampolgár, négyen közülük lefizették a biztonsági őröket és elhagyták a számukra előírt karanténszállodát.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint a világon mindeddig 110 709 173 ember fertőződött meg a vírus, a halálos áldozatok száma több mint 2,4 millió.

 (Képünk illusztráció: Ápoló lát el egy beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta február 19-e, Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója a magyar ápolók napja. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)