Csak kóstoló volt: ez okozta a hétvégén tomboló vihart

A nyár, de nem túlzás azt állítani, hogy az év legnagyobb vihara csapott le az elmúlt hétvégén az országra.

2023. augusztus 7., 19:27

Szerző:

A jelentős természeti és anyagi kár mellett, áramkimaradást és fennakadást okozott a közlekedésben az elmúlt napok időjárása.

Mindez pusztán bemutató volt a klímaváltozás szélsőséges következményeiből, amelyek a jövőben várnak ránk – írj a 24.hu. A portál Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdezte arról, mi okozta a rendkívül szélsőséges hétvégi viharokat és hatalmas mennyiségű csapadékot. A szakember szerint az északi hideg és a déli meleg légrétegek határán örvénylő polárfrontról egy peremciklon vált le, és a nyugatias áramlás hirtelen erős észak-déli irányú légmozgásba, úgynevezett meridionalitásba fordult.

A polárfront hatására hideg levegő nagy tömege tört be északról a mediterrán térség kellős közepébe, azaz Olaszországba és a Balkán északnyugati területére.

A sarkvidéki hideg és a Földözi-tenger forró, páradús levegőjének keveredése hatalmas energiákat szabadított fel, és egy rendkívüli nedvességtartalommal bíró mediterrán ciklont hozott létre

– mondta a 24.hu-nak Molnár László.

Ez az időjárási jelenség egyáltalán nem ismeretlen, ám olyankor a Földközi-tenger térségében is jóval hűvösebb a levegő, következésképp nagyságrendekkel kevesebb vízpárát tartalmaz, tehát ennyire heves viharok nem alakulnak ki. A klímaváltozás hatására azonban a polárfront rendkívül sérülékeny, az eredmény pedig a hétvégén tapasztalt történelmi viharok.

Ilyen erejű és ennyi csapadékkal járó viharok nagyon ritkán jönnek létre ki augusztusban, vagyis valóban történelmi extremitással volt dolgunk, amely a Mura, Dráva és a Rába kivételesen magas vízszintjén is láthatunk – olvasható a cikkben.

(Kiemelt képünkön az augusztus 5-én lecsapó vihar okozta árvíz. Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldala)